Društvo

Transparentniji rad službenika uz onlajn komunikacije

Transparentniji rad službenika uz onlajn komunikacije
Transparentniji rad službenika uz onlajn komunikacije

ISTOČNO SARAJEVO - U okviru projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažovanju u političkom dijalogu s predstavnicima civilnog društva", na Jahorini je održana obuka o temi upravljanja procesom javnih konsultacija u institucijama BiH.

Državni službenici imali su priliku da nauče da koordinišu proces javnih konsultacija, kojim će se, između ostalog, omogućiti građanima da aktivno učestvuju u u izradi pravnih propisa i drugih akata.

Zahvaljujući ovom projektu koji Evropska unija finansira sa 297.820 evra iz sredstava IPA 2012 već su usvojene izmjene pravila o konsultacijama u institucijama BiH.

"Kao minimalan standard javnih konsultacija, uvedena je mogućnost onlajn konsultacija, a koja zapravo predstavlja najjeftiniji i najtransparentniji način da svaki građanin koji ima internet pristup učestvuje u procesu konsultacija pri donošenju pravnih dokumenata", rekao je Goran Žeravčić, voditelj projekta.

Pažnja radionice, odnosno obuke državnih službenika bila je usmjerena i na kreiranje izvještaja o sprovedenom postupku konsultacija putem veb-aplikacija.

"Uspostava institucionalnih mehanizama omogućit će aktivniji angažman javnosti u kreiranju politike, dok će sudjelovanje javnosti u oblikovanju javnih politika i njihova provedba povećati kvalitetu javnih politika i ojačati državnu odgovornost", rekao je Niko Grubešić, pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije