Društvo

Traže spisak dužnika za plate, ali i kazne

Traže spisak dužnika za plate, ali i kazne
Traže spisak dužnika za plate, ali i kazne

BANJALUKA - Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ponovo je od Poreske uprave zatražila da objavi listu poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju zarađene plate, ali je u novom zahtjevu dodala i još jednu bitnu stavku - da im je cilj kažnjavanje takvih poslodavaca.

Nakon što je Poreska uprava objavila nazive preduzeća koja imaju dug za doprinose i porez na lična primanja, direktorici te institucije Zori Vidović zahvalila je Mišićeva, ali joj je i poručila da je to samo polovičan odgovor na zahtjev Saveza sindikata RS.

"Ono na čemu mi insistiramo, a to smo Vam već dostavili u zahtjevu od 16. jula, jeste i lista poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju zarađene plate. Zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku Poreska uprava RS objavi listu tih poslodavaca", navela je Mišićeva u dopisu poslatom krajem prošle sedmice, a koji je u posjedu "Nezavisnih".

Dalje Mišićeva navodi da cilj Saveza sindikata RS nije samo slikanje lista poslodavaca koji ne poštuju i ne primjenjuju zakone RS, nego i njihovo sankcionisanje, odnosno funkcionisanje sistema u kojem radnik za svoj rad dobije zarađenu platu.

Lideri granskih sindikata s kojima smo razgovarali podržali su ovaj zahtjev njihove predsjednice.

"Kao prvo, granski sindikati apsolutno podržavaju incijative Saveza. Drugo, kod nas ima i odličnih poslodavaca, ali i onih neodgovornih, koji ne izvršavaju svoje obaveze", naveo je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Komentarišući izjave poslodavaca, koji negoduju zbog objavljivanja spiska dužnika, Savanović kaže da poslodavci ovakvim izjavama prave grešku.

"I mi u Sindikatu govorimo da ima jako dobrih poslodavaca, ali i loših. Ne treba dozvoliti da oni loši krnje ugled ovih dobrih. Mislim, dakle, da Unija udruženja poslodavaca RS pravi grešku kada brani loše poslodavce, koji nanose ljagu i stvaraju ružnu sliku o svim poslodavcima. A, nisu svi loši, ima ih više dobrih nego loših", kazao je Savanović.

Sa druge strane, Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da je sva ova priča u vezi s objavljivanjem spiskova "pravljenje problema koji u društvu ne postoje".

"Mi tražimo od sindikata da objave imena firmi za koje znaju da ne isplaćuju plate", poručio je Trivić.

Vidovićeva nam je, pak, potvrdila da su zaprimili i novi zahtjev od Saveza sindikata RS, te je poručila da oni ovakve podatke nemaju.

"Mi ne raspolažemo podacima o poslodavcima koji ne isplaćuju plate. Treba mnogo toga izmijeniti da bismo te podatke imali", naglasila nam je Vidovićeva.

Podsjećanja radi, u petak je Poreska uprava RS, na zahtjev Saveza sindikata RS, objavila spisak dužnika za doprinose i porez na lična primanja u RS, a ta cifra dostigala je vrtoglavih 680 miliona KM.

Najveći dužnik je trebinjski "Novoteks" u stečaju, s oko 45,5 miliona "teškim" neizmirenim obavezama, a na spisku Poreske uprave, zaključno sa 30. junom, našlo se čak 19.641 preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije