Društvo

Traži majku 23 godine

Traži majku 23 godine
Traži majku 23 godine

ISTOČNO SARAJEVO - Sedamdesetdevetogodišnji Vasilije Mojević došao je u Miljeviće u Istočnom Novom Sarajevu da oda počast nestalima.

Kaže da traži majku Janju Mojević još od 1992. godine.

"Nestala mi je majka 1992. godine u Trnovu. Tražim je 23 godine, molim komšije, sve ljude koji znaju nešto da mi kažu", govori Vasilije kroz suze.

"Ja sam joj sin, meni je 79 godina, i skoro sam na kraju života, ali volio bih da nađem majčine kosti i sahranim je pored njezina muža. Molim dobre ljude ako znaju išta, neka kažu. Ja da znam, kazao bih, nimalo se ne bih plašio, bez obzira na to o kome se radi i koje je nacionalnosti. Molim vas, recite, ako znate, da je sahranim dok sam živ", drhtavim glasom je zamolio.

Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu obilježen je parastosom i polaganjem cvijeća u Miljevićima ispred spomen-kosturnice u Istočnom Novom Sarajevu.

Mirko Vranić, predsjednik Regionalne koordinacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, upozorio je  na problem u identifikaciji  i traženju nestalih otkako je formiran Institut za traženje nestalih na nivou BiH. Dodaje da je do 2008. na godišnjem nivou Komisija za traženje nestalih RS identifikovala više od 320 Srba, a da je u proteklih šest godina državni institut identifikovao samo 58 Srba.

"Tražimo od svih institucija RS da proces traženja bude vraćen na entitete, kao što je bilo do formiranja Instituta za nestala lica BiH", istakao je Vranić.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, smatra da je ključno pronaći nestale i procesuirati sve koji su činili zločine, i to uraditi jednako, transparentno, uz jedinstvenu primjenu pravnih propisa.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, ukazao je na poseban problem neidentifikacije 657 osoba koje se nalaze u tri spomen-kosturnice u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije