Društvo

Traži se rješenje za školu u Razboju

SRBAC - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija zadovoljan je situacijom u opštini Srbac nakon poplava, jer se nastava ne odvija samo u Osnovnoj školi /OŠ/ "Dositej Obradović" u Razboju.

Mutabdžija je s direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Mirom Grbić danas posjetio opštinu Srbac, gdje su se uvjerili u funkcionisanje ustanova obrazovanja i kulture nakon poplava koje su zahvatile ovu lokalnu zajednicu.

"Zadovoljan sam onim što sam danas vidio u opštini Srbac. Od tri osnovne škole i Srednjoškolskog centra, nastava se ne odvija samo u zgradi OŠ 'Dositej Obradović' u Razboju, jer je bila zahvaćena poplavom. Radnici su očistili prizemlje u školi i fiskulturnoj sali, podigli su parkete, a izvršena je dezinfekcija u tri navrata", rekao je Mutabdžija nakon razgovora s načelnikom opštine Dragom Ćirićem.

Mutabdžija očekuje da Opštinski štab za vanredne situacije dostavi Ministarstvu najbolje rješenje za učenike i nastavnike, koje će biti razmotreno.

Prema njegovim riječima, ovih dana se posjećuju sva poplavljena područja u Srpskoj da bi se stekao utisak o veličini nastale štete na školskim i objektima kulture, a nakon toga Vlada Srpske i Krizni štab donijeće adekvatnu odluku o pružanju materijalne pomoći za oblast obrazovanja i kulture, koju će provesti Ministarstvo.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izrazio je zadovoljstvo dolaskom Mutabdžije i brigom republičkih organa o stanju u lokalnim zajednicama koje su zadesile poplave.

"Stanje u OŠ u Razboju veoma je osjetljivo i lokalna vlast će što prije Ministarstvu dostaviti najbolje rješenje. Uskoro ćemo znati da li će to biti prevoz učenika o trošku opštine na nastavu u srbačku školu, ili ćemo tražiti odgađanje početka nastave, dok još nekoliko puta ne izvršimo dezinfekciju i stručni pregled školske zgrade", rekao je Ćirić, koji je i komandant Opštinskog štaba za vanrednu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije