Društvo

Trebinje: Građani tijelima spriječili deložaciju porodice poginulog borca

Trebinje: Građani tijelima spriječili deložaciju porodice poginulog borca
Trebinje: Građani tijelima spriječili deložaciju porodice poginulog borca

TREBINJE - Članovi Boračke organizacije Trebinja danas su, treći put u posljednjih nekoliko mjeseci, spriječili deložaciju porodice poginulog borca Radoslava Miletića u naselju Tini.

Na sastanku Miletićevih saboraca i članova porodice sa predstavnicim gradske uprave odlučeno je da se u najskorije vrijeme pronađe odgovarajuće rješenje za trajno zbrinjavanje ove porodice.

Načelnik odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Rajko Ćapin rekao je da će Gradska uprava uraditi adaptaciju postojeće stambene lokacije i naći smještaj porodici.

"Drugo rješenje je da idemo sa zahtjevom ka preduzećima iz elektroenergetskog sektora kako bi pomogli u rješavanju ovog pitanja. Stan je bio namijenjen ovoj porodici. Oni su se našli u raljama propisa", naveo je on.

U jutarnjim časovima došlo je do sukoba između pripadnika sudske policije i saboraca Radoslava Miletića, koji su se u većem broju okupili da spriječe nasilno iseljavanje.

Na trenutke dolazilo je i do fizičkog obračuna policije i bivših boraca, a i hitna pomoć je dva puta intervenisala.

Saborac i rođak poginulog Miletića, Milo Miletić, danas je prilikom sprečavanja deložacije zadobio povrede na desnoj potkoljenici.

"Vjerujte da ne znam kada mi je bilo teže, kada je Radoslav poginuo 1995. ili danas. Žalosno je što se iz stana mora iseliti majka, žena i kćerka poginulog borca. Radoslav i ja smo zajedno odrasli i bili na položaju. Pola godine ga nismo mogli izvući sa položaja. Ovo je tuga koja se ne može opisati", kaže on.

Vedrana Miletić Grgurević, kćerka poginulog Radoslava, izjavila je da su ona i njena porodica stan dobili 2001. godine, isti stan odkupili 2003. godine, a poslije par godina isto rješenje je poništeno.

"Ovo je sramotno. Ja se zahvaljujem svima koji su pomogli našoj porodici danas. Da je Električno stajalo na našoj strani, kao što je to bilo do 2007, ovo se ne bi dogodilo. Oni koji su nam pomagali okrenuli su se protiv nas. Zatražiću da se skine ime mog oca sa spomen ploče poginulih boraca Električnog jer jednostavno ne poštuje njegovu žrtvu", rekla je ona.

Poginuli borac Radoslav Miletić je bio radnik Elektrohercegovine, gdje sada radi njegova supruga.

Ljudi koji već godinama trpe i oboljevaju zbog, kako se kaže proceduralne greške, imaju više razuma i morala od onih koji su doveli do ove situacije.

U Elektrohercegovini su rekli da poštuju sudsku odluku.

"Saborci su se angažovali da zaštitie porodicu poginulog borca. Ljudske sudbine su u rukama nekih trećih lica, koji ne znaju, ili ne žele da vide šta se s ljudima dešava zbog njihovih proceduralnih grešaka. Majka je pod stresom od 2006. godine, ona je operisana 2003. godine ali sada je dobro, a baka mi je bolesna ima 87 godina i više dijagnoza", kazala je Vedrana.

Pravo na stan

Ovo je jako sramotno, da jedan dezerter izbacuje porodicu mog oca, koji je poginuo braneći njegovu djecu dok je on bio u Njemačkoj, istakla je Vedrana za sajt Trebinjelive.

"Miroslav Krstović je tužio moju majku i sada ga pitam da li on misli da moja majka i baba nemaju pravo na stan koji su dobili, koji su otkupili i u kome žive 12 godina. I neka izađe javno i kaže zašto na taj stan pravo ima Jovan Vukalović, a ne Miletići", kaže ona.

Dodaje da Krstović izbjegava njenu majku.

"On je poslao drugog direktora da joj da 8.000 maraka sudskih troškova. Nije se suočio s njom. Pa, ako misliš da si ispravan, što nisi došao i suočio se sa mojom Danicom", navodi Vedrana.

Osuda

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Republike Srpske Nedeljko Mitrović danas je najoštrije osudio pokušaj deložacije porodice poginulog borca Radislava Miletića u trebinjskom naselju Tini.

"To nije način da se realizuju sudski nalozi kada je u pitanju porodica poginulog borca, a pogotovo ne u ovom slučaju gdje nisu iscrpljene sve mogućnosti", rekao je Mitrović za Srnu.

On je apelovao na gradske vlasti Trebinja da nađu rješenje da se porodica Miletić stambeno zbrine, pa tek onda da se izvrši deložacija iz objekta kojeg sada koriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije