Društvo

Trebinjskim marincima i Amerikanci skidali kapu

Trebinjskim marincima i Amerikanci skidali kapu
Foto: Ilustracija | Trebinjskim marincima i Amerikanci skidali kapu

TREBINJE - Sedamdesetak bivših pripadnika mornaričke pješadije JNA, koji su u Trebinju ovaj rod služili ili su u njemu provodili oficirsku službu, okupilo se u svojoj bivšoj kasarni kako bi evocirali uspomene na vojničke dane.

Stevče Petkovski, koji je kao glavni organizator ovoga skupa preko Facebooka animirao svoje nekadašnje drugove, kaže da je u pitanju prvi skup ove bivše jedinice u Trebinju, ali, kako dodaje, nije posljednji, jer su se dogovorili da druženje bude tradicionalno. On je kao oficir u Trebinju boravio od 1985. do 1992, kada je sa JNA napustio Trebinje, ali, kako kaže, Trebinje nikada nije napustilo njegovo srce.

"U to vrijeme je i teško, i naporno, ali i divno bilo biti vojnik, jer je kolektiv 472. mornaričke desantne pješadije u Trebinju bio jak, međusobno vezan i bili smo zaista dostojni pravih marinaca", kaže Petkovski.

Njegov kolega Nikola Ognjenović, koji danas živi u Austriji, kaže da je u bivšoj Jugoslaviji služenje vojnog roka u Trebinju bilo ponos, a iz samog grada su nakon odsluženja odlazili tužni i puni uspomena koje ih do danas ne napuštaju. Potvrdio je to i penzionisani potpukovnik u penziji Ekrem Devlić, koji je, kako nam je rekao, toliko volio Trebinje da se u proteklom ratu i borio za ovaj grad.

"Bio sam komandant Trećeg bataljona na Ivanici i tu sam bio ranjen, a nakon ranjavanja sam otišao na lečenje u Beograd i od tada sam tamo, pa sam gore i penzionisan. Ali Trebinje nikada nisam zaboravio, niti ikada mogu", kazao nam je Devlić.

Dodaje da su svi čuli za američke marince, ali, nažalost, niko nije čuo za one iz Trebinja, koji su u to vrijeme, kako kaže, bili toliko spretni i obučeni u svakom pogledu da bi im njihove kolege iz Amerike "mogle skinuti kapu".

Goran Mitrović, koji je u Trebinje stigao iz dalekog Sankt Peterburga, kaže da mu daljina nije predstavljala nikakav problem, jer je želja da vidi svoje drugove jača od bilo čega.

"U Trebinje dolazim gotovo svake godine, a ovo okupljanje će ubuduće za mene biti samo motiv više da se uvijek nanovo vraćam ovom prelijepom gradu. Srećan sam što sam ponovo, nakon trideset godina, vidio svoje bivše drugove iz čete i svoje starješine", kazao je on.

Marinci, koji su u Trebinje stigli iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao i iz Njemačke, Norveške, Austrije, Italije i Rusije, darivali su krv za potrebe trebinjske Službe transfuzijske medicine i obišli vojne poligone u okolini Trebinja na kojima su imali obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije