Društvo

Tri sestre znaju samo za petice i desetke

Tri sestre znaju samo za petice i desetke
Tri sestre znaju samo za petice i desetke

U vremenu kada je teško djecu izvesti na pravi put i privoljeti ih knjigama i učenju kao pravim vrijednostima, porodica Slavka i Gordane Josić iz zvorničkog sela Malešić je to, gledajući sa strane, lako uspjela.

Oni imaju tri kćerke Biljanu (20), Draganu (17) i Mariju (13) koje tokom školovanja znaju samo za petice, a na fakultetu desetke te za brojne uspjehe na regionalnim i republičkim takmičenjima.

Jedini zaposleni u porodici je Slavko, dok je njegova supruga Gordana domaćica. Kažu da danas nije lako ni živjeti, a kamoli školovati troje djece.

 ’’One su ne samo dobre učenice nego i dobra djeca. Zaslužuju mnogo više, ali su jako skromne i ne traže puno. Uvijek smo ih savjetovali da se radom i trudom u životu može nešto više postići’’,  kažu Slavko i Gordana.

Najstarija Biljana je prva godina Medicinskog fakulteta u Beogradu. Imala je tri ispita i dobila tri desetke.

’’ I u osnovnoj i srednjoj školi sam imala sve petice. Ništa nije teško uz redovno učenje. Glavni motiv mi je želja da jednog dana budem samostalna i da pomognem svojim roditeljima’’, kaže Biljana.

Sestre Josić roditeljima pomažu u kući, a, u šali kažu, budući da Slavko nema sina, s njim rade i poljske, odnosno, poslove na njivi i van kuće.

Srednja sestra Dragana pohađa drugi razred industrijske farmacije u Loznici. Njen recept za uspjeh je, kaže, jasan cilj, javio je Avaz.

’’Ako znate šta želite i imate cilj, onda ćete to i postići. Važno je redovno raditi, a ne pod pritiskom i rezultat mora doći. Nije mi teško da imam sve petice i da pored toga pomažem i majci i ocu’’, kaže Dragana, koja u povratku iz škole od Kozluka do kuće pješači oko četiri kilometra.

Najmlađa Marija, koja takođe  ima sve petice, najviše je u kući. Ona pohađa osmi razred u Osnovnoj školi u Kozluku.

 ’’Uspjeh je lako postići, samo treba dosta učiti. Sestre su bile odlične pa to nekako svi nastavnici očekuju i od mene’’, priča Marija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije