Društvo

Tri života jedne svetinje

Tri života jedne svetinje
Tri života jedne svetinje

TREBINJE - Monografija "Manastir Kosijerevo" autora Čedomira Zena Popovića, magistra arheologije iz Bileće, promovisana je u subotu veče u Trebinju.

Popović je sa blagoslovom episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija uradio ovo značajno djelo o svetinji koja je, kako reče autor, nicala tri puta.

Autor monografije je pojasnio da je manastir sagrađen sredinom 14. vijeka, te da ga je najprije 1914. godine austrougarska vojska do temelja uništila. Manastir je potom obnovljen 1933. godine, pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra, a 1966. godine zbog izgradnje hidroakumulacije Bileća iz sela Kosijerevo biva prenesen u selo Petrovići u susjednoj Grnoj Gori.

"Manastir je tako u Petrovićima prije gotovo pola vijeka započeo i danas živi svoj treći život", pojasnio je Popović.

On je istakao da je knjiga u početku bila zamišljena samo kao šira turistička razglednica, ali da je zahvaljujući obimnim arhivskim materijalima i podršci stručnih radnika iz cijele regije, prerasla u ozbiljnu monografsku publikaciju koja na više od 260 stranica osvjetljava istoriju ovog duhovnog saborišta, od prvih tragova manastirskih temelja do danas.

Popović je kao vrlo zanimljiv detalj naglasio da istorija Kosijereva nije istorija građevinskog objekta, već istorija cijeloga ovoga kraja i njegovog stanovništva koje se okupljalo oko manastira i živjelo zajedno sa manastirom, dijeleći, i u Hercegovini i u Crnoj Gori, i dobro i zlo koje ih je kroz vremena sustizalo.

Istoričar Mirko Perović dodaje da je manastir bio i jedan od rijetkih centara kulture i pismenosti ovoga kraja, a da je u duhovnom smislu posebno postao značajno mjesto od obnove 1933. godine.

"Početne stranice knjige vezane su za prve tragove hrišćanstva u dolini rijeke Trebišnjice, gdje su, osim ove naše stare kosijerevske lavre, opisani i drugi vjerski objekti iz srednjeg vijeka", rekao je Perović.

U drugom i trećem poglavlju prikazana je istorija manastira od njegovog nastanka do danas, sa posebnim akcentom na paljevine, pljačke, stradanja i pustošenja kroz period turske okupacije, austrijsko rušenje 1914. godine i njegovu obnovu 1933. godine.

Na promociji, koja je organizovana pod okriljem Kulturnog centra Trebinje i Udruženja Crnogoraca u Hercegovini "Petar Petrović Njegoš", o monografiji su govorili i otac Arsenije, iguman manastira Kosijerevo, te književnici Milutin Mićović i Radomir Uljarević.

Mošti svetaca

U ovom su se manastiru od 1884. do 1920. godine nalazile mošti svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa srpskog, kada su prenesene u manastir Ždrebaonik.

Sada se u manastiru nalazi stopalo svetog apostola Luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije