Društvo

Trojica ultramaratonaca započela trku iz Banjaluke

Trojica ultramaratonaca započela trku iz Banjaluke
Trojica ultramaratonaca započela trku iz Banjaluke

BANJALUKA - Tri ultramaratonca počela su danas iz Banjaluke humanitarnu maratonsku trku ka Bijeljini po nazivom "Koridor života", koja je organizovana povodom obilježavanja 20 godina od operacije "Koridor".

Ultramaratonci Željko Blagojević iz Čelinca, Uroš Nedić iz Bratunca i Saša Stolić iz Srbije ovu će relaciju trčati u dvije etape, prva od Banjaluke do Dervente, dok će sutra trčati od Dervente do Dugih NJiva, gdje će se pridružiti proslavi obiželjavanja 20 godina od proboja koridora kroz Posavinu, a potom će nastaviti trku ka Bijeljini.

Prije polaska tri ultramaratonca su položili vijenac na spomenik 12 banjalučkih beba koje su umrle tokom maja i juna 1992. godine usljed nedostatka kiseonika.

Blagojević je rekao novinarima da je ovo jedan od načina da se domaćoj javnosti i svijetu pokaže ono što se zbivalo na ovim područijima tokom rata, te da je "Koridor života" morao biti probijen. On je poželio da se tako nešto nikom i nikad više ne dogodi.

On je naglasio da je na simboličan način određen tim maratonaca, odnosno da je jedan iz istočnog, drugi iz zapadnog djela Republike Srpske, dok je treći Srbije, čime se prikazuje da je operacijom "Koridor" omogućeno spajanje Srpske i Srbije.

Organizatori maratona su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i Boračka organizacija.

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine na Vidovdan, 28. juna 1992. godine, nad snagama muslimansko-hrvatske koalicije čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije