Društvo

Tunel Karaula spas za putnike

Tunel Karaula spas za putnike
Tunel Karaula spas za putnike

OLOVO - Pedeset godina trajala je agonija za generacije vozača i putnika koji su koristili magistralni putni pravac Tuzla - Sarajevo, preko planinskog prevoja Karaula, nadmorske visine od 910 metara. Saobraćaj na toj dionici puta u zimskom periodu bio je posebno opasan, a nerijetko je zbog nemogućnosti čišćenja snijega i leda bivao zatvoren.

Današnjim probojem tunela "Karaula", dugim 920 metara, noćna mora svih vozača do kraja 2015. trebalo bi da bude okončana, jer je do tog roka planirano njegovo otvorenje, ali i saobraćajnice od Kladnja do Paklenika.

"Realizovali smo projekat uprkos mnogim skepticima i nevjernim Tomama. Posebno mi je drago što su ga izvele domaće građevinske firme u saradnji sa austrijskim 'Strabagom'", kazao je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH, nakon proboja tunela.

Tunel je probijen s nevjerovatnom preciznošću. Odstupanja u proboju timova iz Olova i sa kladanjske strane ogledaju se u jednom centimetru. Na proboju je bilo angažovano između 80 i 120 radnika.

"Plaćeni smo u skladu sa stručnom spremom, a plaće su redovne", govore radnici koji su zajedno sa političarima i zvanicama juče počašćeni ručkom i pićem u improvizovanom restoranu na sredini tunela.

Ovom dionicom će najveći gradovi FBiH, Tuzla i Sarajevo, biti bliži za oko 20 minuta vožnje, ali najvažnije je da će nova cesta biti daleko bezbjednija od postojeće.

"I općine Olovo i Kladanj će biti na samo desetak minuta vožnje, I ubuduće će se brže razvijati", istakao je načelnik općine Olove Đemil Memagić.

Uporedo će biti građen i evakuacioni tunel dužine 460 metara, a ukupna vrijednost radova iznosit će oko 25 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije