Društvo

Tuzlak se okitio bronzom na "Microsoftovom" takmičenju

Tuzlak se okitio bronzom na "Microsoftovom" takmičenju
Foto: N.N. | Tuzlak se okitio bronzom na "Microsoftovom" takmičenju
Nataša Tadić

TUZLA - Učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole iz Tuzle Sead Smailagić osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom "Microsoft" Office Specialist takmičenju na Floridi, na kojem su učestvovali takmičari iz 140 zemalja.

Ovaj Tuzlak osvojio je treće mjesto iz oblasti Excel 2016, a uz "Microsoftov" certifikat pripala mu je i novčana nagrada u iznosu od 1.500 američkih dolara.

Učenici Elektrotehničke škole pokazali su na ovom takmičenju, koje je održano od 29. jula do 1. augusta, da se uz nikakve uslove mogu postići vrhunski rezultati.

Da bi došli do ovog takmičenja, učenici trećeg razreda Elektrotehničke škole Sead Smailagić, Almedin Beganović i Tarik Džambić morali su proći gradsko i državno testiranje na kojem su znanje odmjeravali sa studentima. Nakon što su isplivali među 300 takmičara iz cijele BiH, otišli su na Floridu gdje, kako kažu, nije bilo teško, ali je konkurencija bila jaka. Na dodjeli nagrada nisu ni bili.

"Avion je bio u pola dva, a dodjele su bile do pola tri. Nisam stigao biti na dodjeli nagrada. Dok sam izlazio iz hotela, javili su mi: 'Ti si treći.' Osjećaj je bio fantastičan. Nisam se nadao ovolikom uspjehu", kazao je Smailagić, koji je bio bronzani u radu u programu Excel.

Dvije avionske karte su bile obezbijeđene iz budžeta, a za jednu su ovi učenici sa profesorima i direktorima sakupljali novac u privatnoj režiji, koji im je nedostajao i za kupovinu i vježbanje posebnih testova. Međutim,  gotovo nikakvi uslovi u kojima se školuju ne sprečavaju ove učenike da rade na brojnim projektima.

"Prvo, SOS narukvica i aplikacija. Do kraja godine bit će razvijena. Imamo smart home start-up u kojem razvijamo uređaje za pametnu kuću. Sljedeći start-up je home, sličan tome, ali se definiše na drugačiji način time što se ti uređaji stavljaju u instalaciju. Imamo onda brain week, odnosno edukaciju mladih jednu sedmicu u oblasti IT i imamo maker space", ispričao je Almedin Beganović, učenik koji je bio prvi na državnom takmičenju.

I iz ostalih oblasti učenici ove škole postižu vrhunske rezultate, a sa državnih takmičenja vraćaju se i sa svim osvojenim prvim mjestima.

"Mi se izdvajamo od ostalih škola. Sva djeca imaju priliku za svaki predmet proći i teorijski i praktični dio. Zbog toga na svim takmičenjima ostvarujemo dobre, odlične rezultate", kazao je Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole Tuzla.

Dodao je da ova škola radi dobrovoljno i svaku prvu subotu u mjesecu te da profesori maksimalno pažnje posvećuju učenicima.

"Veoma mi je drago da pohađam jednu od najboljih škola u kantonu, koja mi pruža mogućnosti da i dalje napredujem nezavisno od standardnog obrazovnog sistema koje naše ministarstvo definiše. Naši profesori ostaju van radnog vremena, da nam pomažu, obučavaju nas i uvijek su tu za nas", ispričao je učenik Tarik Džambić.

Škola trenutno ima 720 učenika raspoređenih u četiri tehnička i tri stručna smjera, a samo ove godine je upisano sedam tehničkih odjeljenja čime je pokazana velika zainteresovanost za ovu obrazovnu ustanovu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije