Društvo

U BiH preko oglasa prodaju policijske uniforme i opremu

U BiH preko oglasa prodaju policijske uniforme i opremu
U BiH preko oglasa prodaju policijske uniforme i opremu

SARAJEVO - Na internetu se, osim uobičajenih oglasa za automobile, namještaj i odjeću, kao i kućne potrepštine, između ostalog, mogu naći i oglasi za prodaju oružja, od lovačkih puški, do pištolja, ali i ručnih granata.

Međutim, različito oružje koje mogu posjedovati samo ovlaštena tijela i osobe nisu jedine bizarnosti koje možete pronaći u oglasima. Naime, na internet stranici koja je namijenjena za prodaju i kupovinu apsolutno svega "od igle do lokomotive", mogu se pronaći i odjevni predmeti različitih bezbjednosnih agencija i policije, otkrio je NAP.

Tako je Agencija otkrila da ljetnu košulju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u oglasu možete pronaći po cijeni od 15 KM. Potparol MUP-a tog kantona Aldina Ahmić rekla je za NAP, nakon što su joj poslali oglas u kojem se prodaje košulja kantonalne policije, da su upoznati s ovakvim primjerima.

"Na osnovi fotografije ne možemo reći je li riječ o originalu, ali kolege vrše provjere i vidjećemo o čemu je riječ. Naravno da ne dopuštamo ovakve slučajeve i činimo sve kako bismo ih spriječili", rekla je Ahmić.

U ponudi navedenog portala namijenjenog kupovini i prodaji je i kompletna policijska oprema, kao i jakne, a cijene su po dogovoru. Policijska vjetrovka može se kupiti za samo 30 KM. U širokoj paleti opreme policijskih i bezbjedonosnih agencija su i džemperi Granične policije BiH za koje prodavač navodi da su u "dobrom stanju", a prodaju ih po pojedinačnoj cijeni od 30 KM, dok se dva u kompletu mogu dobiti za 50 KM.

Košulja dugih rukava Granične policije je 20 KM. Prema pisanju NAP-a, u ponudi su i različiti amblemi MUP-ova, a onaj koji je na uniformama sarajevske policije stoji sedam KM.

Da stvar bude još bizarnija, kad se već za malo novca možete obući kao policajac Granične policije ili kantonalnih  MUP-ova, tu je i ostala oprema. Naime, u jednom od oglasa nude i prave policijske lisice koje se prodaju po cijeni od 50 KM.

Iako su mediji, među kojima i "Večernjak", i ranije pisali o nezakonitoj trgovini svega i svačega, pa i vrlo opasnih predmeta poput oružja ili medicinskih uređaja i preparata, odlučnije akcije protiv prodavača nema uprkos tome što većina oglasa sadrži broj telefona i lokaciju odakle je oglas postavljen.

Spomenimo i to da je ranije NAP pronašao oglase u kojima nude ambleme FUP-a, SIPA-e, OBA-e, kao i uniforme ovih agencija.

I dok je cijeli svijet u strahu od terorizma bezbjednsot podigao na najvišu moguću mjeru, vrši se kontrola doslovno svega, u BiH se svako za nekoliko desetaka maraka, i to pomoću oglasa dostupnih svim građanima, može maskirati u pripadnika organa reda, a uz to, vrlo lako može, takođe pomoću oglasa, jednostavno nabaviti različito oružje, od ručnog do raznog vrlo opasnog vojnog oružja velike razorne moći.

(NN/RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije