Društvo

U Bihaću i Prijedoru poplavljeni stambeni objekti, u Kostajnici vanredno stanje

U Bihaću i Prijedoru poplavljeni stambeni objekti, u Kostajnici vanredno stanje
Foto: Anadolija | U Bihaću i Prijedoru poplavljeni stambeni objekti, u Kostajnici vanredno stanje

BIHAĆ - Uslijed naglog otapanja velikih količina snijega došlo je do porasta vodostaja u više rijeka i potoka, što je izazvalo plavljenje stambenih objekata i poljoprivrednih imanja.

Prema informacijama s kojima raspolaže Kantonalna uprava Civilne zaštite, najkritičnije stanje je u Bihaću, gdje je u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf i Pokoj, voda ušla u nekoliko kuća.

"Vodostaj rijeke Une jutros je izmjeren u visini od 138 centimetara i počela je da se izlijeva, što je izazvalo plavljenje oko desetak objekata. U Cazinu se izlila rijeka Mutnica, ali za sad nisu ugroženi objekti niti putna komunikacija. U Tržcu je otežan saobraćaj prema naselju Urga, u naselju Stijena zbog izlijevanja rijeke Horljave što je izazvalo plavljenje mosta prema naselju Vilenjača zbog čega je juče i danas obustavljen saobraćaj. U opštini Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je 297 centimetara i došlo je do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. U Sanskom Mostu i Ključu je došlo do izlijevanja rijeke Sane i Sanice, ali za sad nema ugroženih objekata. Najbolje stanje je u Velikoj Kladuši, jer se vodostaj rijeke Kladušnice smanjio i nema većih opasnosti od plavljena stambenih objekata", rekao je Muharem Kartal, direktor Kantonlne uprave CZ.

U Bihaćkom naselju Pokoj došlo je do izlijevanja rijeke Une, poplavljeni su lokalni put i stambeni objekti. Mještani su se samoinicijativno organizovali i stali u odbranu svoje imenove.

Prema riječima Mersada Mujagića, predsjednika savjeta mjesne zajednice Pokoj, voda je još juče počela da plavi stambene objekte, a u pomoć je pritekla i općinska civilna zaštita.

"Trenutno stanje je takvo da je ugroženo skoro cijelo naselje. Imamo 30-ak kuća u koje je voda već ušla, a borimo se da spasimo ostale objekte od plavljenja. Gradska uprava je obećala da će nam pomoći da spriječimo veće štete", istakao je Mujagić.

Poplavilo više od 100 objekata u Prijedoru

Više od 100 domaćinstava u prijedorskim mjesnim zajednicama Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica zaplavljeno je prilikom iszlijevanja rijeke Sane.

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 08.00 sati iznosio je 482 cm.

Veliki dio poljoprivrednih površina u pomenutimim mjesnim zajednicama je takođe zaplavljeno, a oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopštili da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je nivo vodostaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

U Kostajnici vanredno stanje, vodostaj Sane u stagnaciji

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, u poslednja četiri časa stagnira i trenutno iznosi 454 centimetra, što je za 34 centimetra iznad kritične tačke.

Zaplavljeno je stotinak kuća u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica.

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u 8.00 časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7.00 časova.

Na području opštine Kozarska Dubica i dalje su na snazi vanredne mjere zaštite od poplava, a iako je su vodostaji rijeka Une i Save u porastu za oko dva centimetra na sat, veće opasnosti od izlivanja i poplava nema i grad nije ugrožen, rekao je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije