Društvo

U Bijeljini obilježen dan Oružanih snaga BiH

U Bijeljini obilježen dan Oružanih snaga BiH
U Bijeljini obilježen dan Oružanih snaga BiH

BIJELJINA - Dan i 10 godina Oružanih snaga BiH obilježeni su danas u Bijeljini svečanim postrojavanjem jedinica i uručenjem pohvala i nagrada najzaslužnijim pripadnicima Trećeg pješadijskog bataljona Pete pješadijske brigade Oružanih snaga.

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona Sreten Milošević istakao je, na svečanosti u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović", da su Oružane snage u proteklih 10 godina više puta pokazale spremnost da odgovore i najtežim zadacima.

"Dosadašnje reforme dovele su do organizacionog i tehnološkog napretka, a istovremeno su prihvaćeni standardi i iskustva drugih vojski u svijetu", rekao je Milošević.

On je posebno ukazao na spremnost da se pomogne civilnim strukturama u reagovanju na prirodne i druge nesreće, kojim se obezbjeđuje neposredna podrška i saradnja sa civilnim stanovništvom.

Milošević je kao značajno istakao to da se u realizaciji ovih zadataka svi raspoloživi resursi Oružanih snaga stavljaju na raspolaganje civilnim organima, odnosno stanovništvu, te na taj način Oružane snage BiH snažno doprinose rješavanju problema sa prirodnim nepogodama.

"Obilježavamo 10 godina od formiranja Oružanih snaga BiH. Donošenjem Zakona o odbrani i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH 2005. godine počeo je reformski proces na formiranju Oružanih snaga BiH iz sastava entitetskih vojski. Ovo je dan kada se prisjećamo uspostavljanja Oružanih snaga, kao i doprinosa svih koji su u taj proces uložili znanje, trud i profesionalizam", rekao je Milošević i podsjetio da su do kraja 2005. godine formirani zajednički štab i operativna komanda.

Major Milošević istakao je da je u proteklih 10 godina pokazana opravdanost postojanja Oružanih snaga BiH, Trećeg bataljona Pete pješadijske brigade, prvenstveno zbog prošlogodišnjeg angažovanja u borbi sa poplavama, kao i zbog učešća u mirovnim misijama i drugim zadacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije