Društvo

U Dobrunskoj Rijeci odata počast Draži Mihailoviću

U Dobrunskoj Rijeci odata počast Draži Mihailoviću
Foto: Srna | U Dobrunskoj Rijeci odata počast Draži Mihailoviću
Srna

VIŠEGRAD - U Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada danas su obilježene 72 godine od hapšenja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića.

Sveštenici Dabrobosanske eparhije služili su pomen ispred Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, gdje su pripadnici Ozne 13. marta 1946. godine uhapsili Mihailovića i strijeljali njegove pratioce. 

Pomenu je prisustvovalo više od 300 pripadnika ravnogorskih pokreta iz Republike Srpske i Srbije, koji su položili cvijeće na centralni spomenik srpskim borcima na trgu u Višegradu i na spomenik Mihailoviću u Draževini. 

Predsjednik opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić rekao je da je cilj ove organizacije da se reaguje na teške laži koje su iznijele komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji. 

"Naš cilj je da određena stratišta prigodno obilježimo, a u našem radu pomogali smo preživjelim pripadnicima Pokreta", dodao je Jeremić. 

On je naglasio da Ravnogorski pokret postoji u oko 40 opština i gradova Republike Srpske. 

Vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije osudile su Dražu Mihailovića 15. jula 1946. godine na smrtnu kaznu zbog krivičnih djela izdaje i ratnog zločina i organizovanja oružanih bandi s ciljem nasilnog obaranja državnog uređenja. 

Viši sud u Beogradu je 2015. godine prihvatio zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Bosanac

O cemu da se raspravlja u ovoj drzavi, ako je ima uopste. /novosti/bih/Ivanic-ce-zatraziti-razrjesenje-Mujezinovica-zbog-fotografije-sa-ratnom-zastavom-BiH/466916

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije