Društvo

U FBiH osobe sa invaliditetom oslobođene putarine, u RS plaćaju

U FBiH osobe sa invaliditetom oslobođene putarine, u RS plaćaju
U FBiH osobe sa invaliditetom oslobođene putarine, u RS plaćaju

BANJALUKA, SARAJEVO - Automobili brojnih institucija, organizacija i pojedinaca ne moraju da plaćaju putarinu na autoputevima u BiH, pa su tako na spisku oslobođenih, između ostalih, vozila Oružanih snaga BiH, Crvenog krsta, kao i automobili NATO-a i EUFOR-a.

Ipak, potpuno ista pravila ne važe za "Autoputeve RS" i "Autoceste FBiH", pokazuju podaci tih preduzeća.

U FBiH, primjera radi, putarina se ne plaća za vozila određenih kategorija lica sa invaliditetom, dok u RS takva odredba ne postoji.

Naime, iz "Autoputeva RS" kažu da je oslobađanje od obaveze plaćanja putarine na autoputevima u RS definisano odredbama Zakona o javnim putevima RS i Pravilnika o naplati putarine.

"Plaćanja su oslobođena vozila Hitne pomoći, Crvenog krsta, vatrogasnih službi, Oružanih snaga BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, AMS RS te vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u skladu sa međunarodnim sporazumom, na bazi reciprociteta", rečeno nam je iz "Autoputeva RS".

Sa druge strane, kada je riječ o autoputevima u FBiH, znatno je šira lepeza onih koji ne treba da se hvataju za novčanik pri dolasku na naplatne kućice.

Na spisku su, naime, takođe automobili Crvenog križa, Službe pomoći na putevima, kao i vozila Oružanih snaga BiH, ali i četvorotočkaši Civilne zaštite, ambulantni, vatrogasni te automobili Međunarodne komisije za nestale osobe.

"Cestarinu ne plaćaju ni osobe sa 80 odsto ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih postoji tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu invalidnost donjih ekstremiteta od 60 odsto ili više - samo za fizičke osobe za jedno vozilo u vlasništvu i to samo za vozila I kategorije", navode iz "Autocesta FBiH".

Takođe, putarina se ne naplaćuje ni za vozila registrovanih udruženja i saveza organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH.

Osim toga, u FBiH su plaćanja putarine oslobođeni i oni koji voze automobile Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Službe za poslove sa strancima i slično.

Što se tiče RS, kako nam je potvrđeno, već postoji inicijativa da se, kada je riječ o licima sa invaliditetom, ona budu oslobođena putarine.

Naime, Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS, kaže da su već zatražili od nadležnih da u RS bude usvojen pravilnik poput onog u FBiH, te da se nada da će to pitanje biti riješeno.

"To bi za nas bilo odlično. Lica sa invaliditetom svagdje u regionu, kao i u državama EU, oslobođena su plaćanja putarine u zemljama u kojim žive", rekao je Volaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije