Društvo

U Fond solidarnosti do sada uplaćeno 190 miliona maraka

U Fond solidarnosti do sada uplaćeno 190 miliona maraka
U Fond solidarnosti do sada uplaćeno 190 miliona maraka

BANJALUKA - Na račune Fonda solidarnosti tokom tri godine prikupljeno je ukupno 190 miliona KM, a najveći dio prihoda 129 miliona KM odnosio se na posebni doprinos za solidarnost, rečeno je u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

"Tekući grantovi stranih vlada koji su uplaćeni na račun Fonda solidarnosti iznosili su 350.000 KM. Istovremeno, tekući grantovi iznosili su 10.603 KM. Transferi Republici Srpskoj za projekte na računu bili su 14.462 KM, a ostali transferi 658.644 KM. Transferi za subvencije na računu Fonda solidarnosti iznosili su 2.957 KM, a transferi za grantove u zemlji posredstvom ovog računa 17.613.000 KM", naveli su iz Ministarstva. 

Sredstva, prikupljena u periodu od 24. juna 2014. do 17. maja ove godine, trošena su u skladu sa odlukama Upravnog odbora Fonda solidarnosti, kao i na osnovu odluka Vlade o prioritetima u sanaciji štete od poplava. 

Kombinacijom kreditnih i budžetskih sredstava sanirani su i rekonstruisani vodoprivredni objekti, a realizovani su i infrastrukturni projekti u oblasti zaštite od poplava. 

"Infrastrukturni projekti, među kojima je najznačajniji projekat hitnog oporavka od poplava koji se realizuje sa Svjetskom bankom, trenutno zauzima ključnu ulogu u cijelom procesu. Od značajnih projekata izdvajamo i projekat zaštite od poplava rijeke Drine vrijedan 22,7 miliona KM", ističu u Ministarstvu. 

U protekle tri godine obnavljane su bolnice, vrtići, škole, fiskulturne sale, sa Razvojnim programom UN radilo se na projektu trajnog stambenog zbrinjavanja žrtava klizišta i poplava, izgradnjom 80 stanova. 

Iz Ministarstva podsjećaju da je od sredstava Fonda solidarnosti građanima u vidu elektronskih platnih kartica za sanaciju štete od poplava za 20.500 domaćinstava dodijeljeno 87 miliona KM, a poljoprivrednicima za sanaciju štete u gotovo 20.000 gazdinstava iz Fonda je izmireno 12 miliona KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije