Društvo

U GIKIL-u tužioci, policija i inspekcija

U GIKIL-u tužioci, policija i inspekcija
Foto: N.N. | U GIKIL-u tužioci, policija i inspekcija

TUZLA - U kompaniji "Global ispat koksna industrija" iz Lukavca (GIKIL) u toku je uviđaj radi utvrđivanja da li je u fabrici nastavljeno sa nekontrolisanim ispuštanjem štetnih materija i supstanci koje zagađuju okolinu i ugrožavaju ekosistem na području ove opštine, rijeke Spreče i okoline.

Uviđaj vrše dva tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, te stručna lica i agencije koje rade prema nalogu Tužilaštva, u saradnji sa istražiocima Sektora kriminalističke policije kantonalnog MUP-a.

Na terenu su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, federalni vodni i inspektori za okolinu, koji utvrđuju da li se primjenjuju odluke i mjere koje su inspektori ranije naložili Gikilu u vezi sa ekološkom zaštitom, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva, koje vodi istragu protiv generalnog direktora Gikila Debašiša Gangulija osumnjičenog za krivično djelo zagađenja okoline.

U okviru ove opsežne istrage sprovode se brojna vještačenja i analize zagađenja okoline nakon dva događaja iz maja i avgusta kada se izlio katran, a nakon toga i amonijačne vode i druge opasne materije u okolini Lukavca i u rijeku Spreču.

Nakon uviđaja biće preduzimane dalje mjere i aktivnosti u okviru nadležnosti ovog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije