Društvo

U Gradišci obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Hrvatske

BANjALUKA - U Gradišci će 1. maja biti obilježeno 17 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije u operaciji Hrvatske vojske "Bljesak" 1995. godine.

Obilježavanje egzodusa organizuje Udruženje protjeranih Srba iz zapadne Slavonije i opština Gradiška.

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba zapadne Slavonije Krsta Žarković izjavio je Srni da obilježavanje stradanja Srba zapadne Slavonije počinje u 9.30 časova služenjem parastosa u Crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci.

Nakon parastosa u 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču stradalim Srbima zapadne Slavonije ispred ove crkve, kojem bi trebalo da prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U 11.30 časova predviđen je mimohod građana do polovine mosta, gdje će tradicionalno biti obavljeno spuštanje vijenaca i cvijeća u rijeku Savu.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", na području sektora "Zapad" pod zaštitom UN tokom operacije "Bljesak" ubijeno je 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece starosti do 14 godina.

Do sada je riješena sudbina samo 68 lica, od čega 35 na području Hrvatske, a ostalih na području Republike Srpske, gde su pobijeni u avionskim napadima na kolone izbeglica ili su kasnije podlegli povredama.

Iz zajedničkih grobnica u Medarima, Okučanima i Vrbovljanima ekshumirano je 100 leševa pobijenih Srba, a na tom području nalazi se još nekoliko grobnica sa ukupno 54 posmrtna ostatka, dok za 82 srpske žrtve akcije "Bljesak" još nema podataka o mjestu ukopa.

Porodice stradalih Srba iz zapadne Slavonije očekuju brže identifikacije i ekshumacije ostalih poznatih grobišta i procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima stradalim u operaciji "Bljesak" za koje još niko nije procesuiran, ni pred međunarodnim, ni pred nacionalnim sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije