Društvo

U Osnovnoj školi "Glamoč" nema nacionalne grupe predmeta

U Osnovnoj školi "Glamoč" nema nacionalne grupe predmeta
U Osnovnoj školi "Glamoč" nema nacionalne grupe predmeta

SARAJEVO - Predsjednik Kluba Srba u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović rekao je Srni da u glamočkoj Osnovnoj školi "Glamoč" još nije uvedena nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti, iako je za time bilo najviše potrebe, s obzirom na većinsko srpsko stanovništvo.

Mihajlović je naglasio da u osnovnoj školi u Drvaru još nije kompletirana grupa nacionalnih predmeta za učenike srpske nacionalnosti, jer još nije uvršten predmet "Priroda i društvo", dok je u Srednjoj školi "Drvar" grupa nacionalnih predmeta kompletirana.

"Grahovo je jedina opština gdje učenici u osnovnoj školi imaju kompletnu grupu nacionalnih predmeta na području Livanjskog kantona", naglasio je Mihajlović.

On je najavio da će Klub Srba u Skupštini Livanjskog kantona nastaviti da se bori da djeca i u Glamoču dobiju nacionalnu grupu predmeta i da se u Drvaru riješi pitanje predmeta "Priroda i društvo".

"To je naš zadatak i mi ćemo svoj politički angažman u narednom periodu upotrijebiti u te svrhe", najavio je on.

Mihajlović je naglasio da se prava djece srpske nacionalnosti u Livanjskom kantonu krše i na druge načine, jer se udžbenici štampaju na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom što predstavlja direktno kršenje Ustava.

"Zvanični akti, svjedočanstva i dnevnici, kao i svi akti u pisanoj formi u osnovnim školama su na hrvatskom latiničnom pismu sa šahovnicom u pozadini", istakao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, simbol hrvatske šahovnice je po učionicama i hodnicima škola.

"Te stvari treba ispraviti u narednom periodu. Klub Srba boriće se da to popravi, ali vidjećemo da li ćemo naići na razumijevanje hrvatskog i bošnjačkog kluba u kantonalnoj Skupštini", rekao je Mihajlović.

U Ministarstvu nauke, prosvjete i kulture Livanjskog kantona Srni je rečeno da se u osnovnim školama "Drvar" iz Drvara, "Grahovo" iz Bosanskog Grahova i "Glamoč" iz Glamoča primjenjuje Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika iz 2002. godine, gdje se nacionalna grupa predmeta djeca izučava po nastavnom planu i programu iz Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije