Društvo

U RS godišnje do 4.000 moždanih udara

U RS godišnje do 4.000 moždanih udara
U RS godišnje do 4.000 moždanih udara

BANJALUKA - U Republici Srpskoj na godišnjem nivou 3.000 do 4.000 stanovnika doživi moždani udar, uglavnom s posljedicama teške i dugotrajne onesposobljenosti, dok je starosna granica oboljelih sve niža.

Potvrdio je to "Nezavisnim" ljekar Draško Prtina, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i supspecijalista neurologije, te šef Odjela za neurorehabilitaciju u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

Ova ustanova domaćin je regionalnog skupa pod nazivom "Neurološka rehabilitacija", na kojem učestvuje značajan broj stručnjaka u oblasti neurologije i rehabilitacije. Takođe, pretpostavka je da je slična situacija i u Federaciji BiH, čime je broj novooboljelih na nivou BiH mnogo viši, što ima značajne medicinske i društvene konotacije.

"Broj incidence moždanog udara je povećan u jugoistočnoj Evropi, u odnosu na razvijene zapadne zemlje, u kojima godišnje imamo jedan do dva slučaja moždanog udara na hiljadu stanovnika, a kod nas tri do četiri. Prema, tome, u RS, na godišnjem nivou, imamo 3.000 do 4.000 novih slučajeva moždanog udara", naglasio je Prtina.

Zabrinjavajuće je što je prosječna dob pacijenta ispod 60 godina života.

"Imamo čak i pacijente koji su 1970. godište, a koji su već na rehabilitaciji. To su jako mladi ljudi, koji jednostavno nisu smjeli da dožive moždani udar, posebno ako je poznato da je veoma mali broj genetski uslovljen. Takođe, sve studije rađene na sličnom uzorku govore o tome da je u zapadnim zemljama dob pacijenta bliže 70 godina života", ističe Prtina.

Za ovako lošu epidemiološku sliku, dodao je, potrebno je veoma ozbiljno raditi na izgradnji svijesti kod stanovništva o uzrocima i prevenciji, s obzirom na to da su u većini slučajeva posljedice dugotrajna i teška onesposobljenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije