Društvo

U RS najviše korupcije u zdravstvu i pravosuđu

U RS najviše korupcije u zdravstvu i pravosuđu
U RS najviše korupcije u zdravstvu i pravosuđu

PRIJEDOR - Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je da, prema različitim istraživanjima, u Republici Srpskoj najviše korupcije ima u zdravstvu i pravosuđu.

"Strategija borbe protiv korupcije i kriminala utvrđena je u formi nacrta i vidjećemo šta će pokazati javna rasprava. Nakon usvajanja strategije, Vlada je obavezna donijeti akcioni plan kako provoditi strategiju u praksi", rekla je Zlatkovićeva novinarima na Mrakovici, gdje je danas održana druga zajednička sjednica Komisije za uspostavljanje saradnje resornih ministarstava vlada Srpske i Srbije.

Ona je potvrdila da je "zviždač" novi terminološki institut, koji je prvi put uveden u ovom dokumentu. "Zviždači imaju svoju ulogu i status, a njihova zaštita biće posebno regulisana", dodala je Zlatkovićeva.

Prema njenim riječima, prevashodan cilj strategije je registrovati uzroke koji otvaraju mogućnost koruptivnog djelovanja kod pojedinaca ili grupa, a potom preventivnim djelovanjem otklanjati te uzroke.

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković rekao je da se građani Srbije i Republike Srpske susreću sa istim problemima u pravosuđu i funkcionisanju državne uprave, ističući da su u Srbiji nedavno usvojene nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i za reformu pravosuđa do 2018. godine.

"Ako ne budu postojali politička volja, sredstva, znanje i ljudi i ako ne bude postojala međuresorna saradnja u regionu, one mogu ostati mrtvo slovo na papiru", rekao je Selaković.

On je dodao da se u Srbiji priprema strategija reforme sistema javne uprave, gdje je jedan od glavnih ciljeva dobijanje odgovora na pitanje koliko građane košta funkcionisanje države, a koliko bi trebalo da košta.

"Dogovorili smo se da u taj posao uđemo zajedno, na isti način i kroz istu metodologiju", rekao je Selaković.

Prema njegovim riječima, bez "dobre slike koliko imaju službenika, šta rade, a šta treba da rade", ne može se praviti višegodišnja projekcija budžeta, kao što je rade stabilne države.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je potrebno analitički procijeniti rad državnih službenika, napominjući da je to proces i da neće trajati mjesec ili dva, nego duže.

"Bitno je uvesti red u ovoj oblasti, jer efikasna državna uprava je garancija efikasne države i zadovoljnih građana", navela je Rešićeva.

Naredna sjednica Komisije za uspostavljanje saradnje resornih Ministarstava Vlade Srpske i Srbije najavljena je za septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije