Društvo

U Sarajevu skuvana najveća čorba na svijetu

U Sarajevu skuvana najveća čorba na svijetu
U Sarajevu skuvana najveća čorba na svijetu

SARAJEVO - Vrijedni sarajevski kuvari, uz svesrdnu kulinarsku asistenciju svojih kolega "po kutlači" pristiglih iz inostranstva, te podršku velikog broja volontera, u petak su oborili Ginisov rekord u količini skuvane begove čorbe.

Zajedničkim snagama oni su u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar skuvali 4.124 litra begove čorbe. Za  spremanje čorbe za "Ginisa" je utrošeno 1.000 kilograma piletine, 200 kilograma mrkve, 50 kilograma putera, 150 litara ulja, 100 kilograma brašna, 15 kilograma bamije, 50 kilograma celera, gotovo 20 kilograma peršuna i 15 kilograma začina.

U kuvanju, koje je počelo u šest ujutro ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu, učestvovalo je sedam kuvara i mnoštvo volontera iz čitave BiH. Tu su bili volonteri kuvari iz ugostiteljskih škola iz Goražda, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Olova, Zenice...

Zdravko Šilić, glavni kuvar u NATO bazi, koji je došao na poziv organizatora, ovom je prilikom rekao  kako mu je izuzetno drago što je dio ove manifestacije.

"Sve je prošlo u najboljem redu. Nismo imali problema u vezi s hranom, manje neprilike im je samo pravila činjenica što su kuvali na otvorenom prostoru, zbog čega se trošilo mnogo plina. Ipak, improvizacija kuvara je bila odlična i sve su uspjeli završiti u zadatom roku, kako je i planirano", rekao je on.

Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, naglasio je važnost ovog događaja iz razloga što u obaranju ovog rekorda učestvuju kuvari iz 20 zemalja Evrope koji su se odazvali našim kuvarima.

"To opet pokazuje da je Sarajevo neki centar zbivanja, pa makar i po ovoj čorbi. Veoma je važno da je to begova čorba, čorba koja se nalazi u našim jelovnicima u BiH i Sarajevu posebno. Ona sad dobija međunarodnu promociju", kazao je Komšić.

"Čorba koja ne bude podijeljena građanima biće proslijeđena različitim humanitarnim organizacijama i udruženjima, Crvenom krstu, narodnoj kuhinji", poručili su iz Udruženja bh. kuvara, koji su glavni organizatori ove manifestacije.

Obaranje rekorda je organizovano u sklopu "Global Chef's Challenge", prve manifestacije ove vrste u regionu, kao i Evropske konferencije kuvarskih asocijacija, zahvaljujući kojima je glavni grad BiH nekoliko dana domaćin kuvarskoj kremi Evrope.

Takmičenje "Global Chef's Challenge" je počelo u petak i trajaće do 18. aprila, a u okviru ovog događaja Sarajevo će ugostiti majstore kuhinje iz čitavog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije