Društvo

U Sokocu, Rogatici i Han Pijesku biće prvi novi katastri u Srpskoj

U Sokocu, Rogatici i Han Pijesku biće prvi novi katastri u Srpskoj
U Sokocu, Rogatici i Han Pijesku biće prvi novi katastri u Srpskoj

SOKOLAC – Opštine Sokolac, Rogatica i Han Pijesak trebalo bi da prvi u Republici Srpskoj imaju novi katastar nepokretnosti, najkasnije do kraja 2017. godine, što će njihovim građanima omogućiti lakše učestvovanje u pravnom prometu nekretnina i kreditnom poslovanju.

"Ove tri opštine imale su sreću da su prve došle na primjenu Zakona o jedinstvenoj evidenciji", rekao je za Srnu pomoćnik direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Aleksandar Deurić.

On kaže da je na području opštine Han Pijesak posao izlaganja nepokretnosti okončan u 16 katastarskih opština, a preostala je samo jedna – katastarska opština Podžeplje, koja zbog zaostalih mina iz minulog rata nije dobro premjerena, pa je bilo problema.

"Na području Han Pijeska novi katastar nepokretnosti biće osnovan do kraja februara", očekuje Deurić.

Prema njegovim riječima, izlaganje nekretnina i osnivanje novog katastra nepokretnosti biće završeno na području opštine Rogatica polovinom ove godine.

Na teritoriji opštine Sokolac ima ukupno 35 katastarskih opština. Izlaganje tehničkih podataka o nekretninama završen je u 16 katastarskih opština, a u pet taj postupak još traje.

Deurić se nada da će u ovoj opštini novi katastar biti osnovan do kraj 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije