Društvo

U Srpskoj 67 područnih škola sa pet ili manje učenika

U Srpskoj 67 područnih škola sa pet ili manje učenika
U Srpskoj 67 područnih škola sa pet ili manje učenika

GRADIŠKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da 67 osnovnih škola u Srpskoj ima područna odjeljenja sa pet ili manje učenika, te da komisija resornog ministarstva radi analizu koja će pokazati da li ima izgleda da će u narednih pet godina u tim školama biti povećavan broj đaka.

"Škole se gase zbog smanjenja nataliteta i Ministarstvo ne može na to da utiče. Ipak, prolongiraće se gašenje škola u kojima postoji nagovještaj da će biti povećan broj učenika, a škole koje nemaju perspektivu i imaju ispod pet učenika biće zatvorene", rekao je Malešević u Gradišci.

On je istakao da će Ministarstvo, u saradnji sa lokalnim zajednicama, obezbijediti prevoz učenika iz ugašenih područnih odjeljenja u centralne škole.

"U školama sa malim brojem učenika postoji i problem loše socijalizacije djece i neprirodnih kombinacija odjeljenja, što je najgore upravo za te učenike", naglasio je Malešević.

Prema njegovim riječima, u pojedinim centralnim osnovnim školama od šestog do devetog razreda školuje se 19 učenika, te je i njihov status upitan.

"Da li će se ove škole pretvoriti u područna odjeljenja sa pet razreda zavisiće od toga da li su smještene u rubnim opštinama i postoji li putna komunikacija i mogućnost da se učenici prevoze do većih osnovnih škola", naveo je Malešević.

On je naglasio da će Ministarstvo odluke o sudbini osnovnih škola sa manjim brojem učenika donositi u saradnji sa lokalnim zajednicama u kojima se one nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije