Društvo

U Trebinju poseban program liječenja

U Trebinju poseban program liječenja
U Trebinju poseban program liječenja

TREBINJE - U prostorijama trebinjske Bolnice danas je, uz pomoć Udruženja ''HISPA'', koje se bavi smanjenjem broja oboljelih od infarkta i moždanog udara, zvanično otvoren Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga.

“U pitanju je centar kakvih imamo 27 u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, gde ćemo se moje kolege i ja, a naročito trebinjski kardiolog Aleksandar Radanović koji će biti na čelu Centra i tim trebinjskih lekara, truditi da preventivno delujemo, kako ne bi došlo do rizika različitih obolenja, a naročito kardio vaskularnih i cerebro vaskularnih oboljenja od kojih umire preko 50% bolesnika”, rekao je prilikom otvaranja  predsjednik Udruženja HISPA,  načelnik Centra za hipertenziju IKVB Dedinje Nebojša Tasić.

On je objasnio da će se u Centru djelovati prvenstveno preventivno kod pacijenata koji su najugroženiji, odnosno, kod onih koji su već imali moždani ili infarkt, koji imaju dijabetes ili drugo oboljenje, ali će ovdašnji pacijenti biti i oni koji su naizgled zdravi – pušači, oboljeli od visokog krvnog pritiska i drugog rizičnog oboljenja.

Doktor Tasić tvrdi da udruženje djeluje na dva načina i to dugotrajnim praćenjem teških  bolesnika za koje se prave posebni programi lijekova, dijeta, antistres terapije, preporuka fizičkih aktivnosti, ali se sa druge strane ostvaruje izuzetna dvosmjerna veza pacijent – ljekar sa multidisciplinarnim djelovanjem, jer će i u trebinjskom kao i ostalim centrima raditi kardiolog, endokrinolog, nefrolog, neurolog, nutricionista i svi ostali domaći specijalisti kojima će edukativnu promoć pružati ostali ljekari iz HISPA centara.

„Cilj Centra nije da leči na isti način sve bolesnike kao i Bolnica, već će se ovde najugroženiji bolesnici lečiti posebnim programima, sa multidisciplinarnim prisutpom, u kome ćemo se mi iz Udruženja HISPA maksimalno potruditi da edukujemo ovdašnje lekare i medicinske sestre“, dodaje doktor Tasić.

On objašnjava da će Centar biti visokosofisticiran u svakom pogledu, bilo da je u pitanju stručnost ljekara ili savremena oprema, sa kojom i trebinjska Bolnica raspolaže, a sve ono što nedostaje doniraće djelimično HISPA, a djelimično se očekuje iz donacija.

Doktor Aleksandar Radanović, trebinjski internista kardiolog koji će biti na čelu HISPA centra u Trebinju, kaže da je edukacija medicinskog osoblja u Trebinju počela još juče, jer u ovdašnjoj Bolnici gostuje 12 ljekara različitih specijalizacija i pet medicinskih sestara koji vrše preglede bolesnika iz cijele istočnohercegovačke regije, a narednog mjeseca kreće i popis budućih pacijenata novoosnovanog Centra.

„Mi ćemo u Centru raditi primarnu prevenciju i to na multidisciplinaran način, zajedničkim djelovanjem više ljekara specijalista, kako bi se i rizici od oboljenja smanjili“, kaže doktor Radanović i pojašnjava da su već dobili jedan moderan softver u koji slijedi unošenje podataka svih pacijenata HISPE.

On dodaje da će centar u početku raditi samo po nekoliko časova sedmično, dok ne stigne sva potrebna oprema i dok se ne koordinira ljekarski rad i trebinjskih ljekara međusobno i sa ljekarima u ostalim HISPA centrima.

Zahvalna na saradnji sa beogradskim ljekarima, naročito onima sa Instituta Dedinje, direktor trebinjske Bolnice Zdravka Vreća je istakla da je više od 300 pacijenata Hercegovine pregledano u dva dana gostovanja beogradskih ljekara i dodala da ovo nije ni poečatak a ni kraj saradnje.

„HISPA centar će nam značiti mnogo jer će na neki način rasteretiti naše ambulante, a sa druge strane će i pacijentima pružiti potpuniju preventivnu zdravstvenu zaštitu“, kazala je dr Vreća i istakla da Bolnica Trebinje raspolaže odličnim medicinskim kadrom.

Ona je pojasnila da su beogradski ljekari koji već drugi dan pregledaju sve zainteresovane pacijente, u Trebinje stigli zahvaljujući organizaciji Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske i finansijskoj podršci biznismena Rodoljuba Draškovića.

V.D.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije