Društvo

U fokusu podizanje kvaliteta obrazovanja

U fokusu podizanje kvaliteta obrazovanja
U fokusu podizanje kvaliteta obrazovanja

BANJALUKA - Unapređenje i podizanje kvaliteta sistema obrazovanja biće osnovni cilj Univerziteta u Banjaluci u narednom periodu.

U ovome su složni mnogobrojni gosti i zvanice koji su u petak prisustvovali proslavi 39 godina od osnivanja Univerziteta.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta, kazao je da je na ovoj svečanosti sumirano šta je sve ova institucija uradila u proteklih 39 godina.

"Sada možemo potvrditi da je na našim ustanovama diplomu steklo 23.000 diplomiranih, 900 magistara i 460 doktora nauka. Učimo da radimo tako da kvalitetom probijemo granice bivše Jugoslavije", naglasio je Stanić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da je Univerzitet značajna institucija za RS.

"Univerzitet je nastao u jednom ranijem sistemu, prošao je i period rata i u svemu tome morao da prođe fazu obnove i da sebe svemu tome prilagođava, što pokazuje da ima sposobnost za nove reforme", istakao je Dodik.

On je naglasio da je u narednom periodu potrebno osmisliti reformu obrazovanja i kvalitet nastave podići na najviši mogući nivo.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, poručio je da će Univerzitet ispred sebe imati izazov da prebaci težište humanističkih i  društvenih nauka ka drugim obrazovnim profilima.

Emir Kusturica, istaknuti reditelj, kojem je Stanić ovom prilikom uručio počasni doktorat iz umjetnosti, kazao je da je iznenađen počasnim doktoratom koji je dobio.

"Očigledno je da su moji nastupi u medijima učinili da se dobro čujem. Nadam se da izgovaram istine koje su ključne za neka egzistencijalna pitanja za naš narod", naglasio je Kusturica.

Aleksandra Crnogorac, studentkinja Fakulteta političkih nauka, koja je sa prosječnom ocjenom 9,24 ovom prilikom proglašena za jednog od najboljih studenata na Univerzitetu, smatra da je ovo priznanje značajno i izrazila nadu da će se uskoro zaposliti.

Proslavi godišnjice postojanja Univerziteta prisustvovali su još i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, Rajko Kuzmanović, akademik, rektori univerziteta iz Srbije i Hrvatske, kao i ostali predstavnici akademske zajednice u BiH i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije