Društvo

U gostima i Bahreinci i Malezijci

U gostima i Bahreinci i Malezijci
U gostima i Bahreinci i Malezijci

BA­NJA­LU­KA - Uku­pno 12.007 tu­ris­ta iz drugih ze­ma­lja po­sje­ti­lo je BiH u apri­li, na­ve­li su iz Re­pu­bli­čkog za­vo­da za sta­tis­ti­ku RS.

Iako naj­ve­ći broj tu­ris­ta do­la­zi iz Slo­ve­ni­je, Srbi­je i Hrvat­ske, za­ni­mlji­vo je da do­la­ze i iz uda­lje­ni­jih ze­ma­lja, po­put Ba­hre­ina, In­di­je, Izra­ela, Ju­žna Ko­re­je, Ja­pa­na, Ki­ne, Ma­le­zi­je, Oma­na, Aus­tra­li­je.

U apri­lu ove go­di­ne uku­pno je 25.278 tu­ris­ta po­sje­ti­lo BiH, od če­ga je 12.007 stra­nih, dok ih je u pe­ri­odu od po­čet­ka go­di­ne do apri­la bilo 90.997, od če­ga je 44.576 stranih.

Da ra­zno­li­kost tu­ris­ti­čkih po­sje­ti­la­ca ras­te pot­vrđu­ju i iz Tu­ris­ti­čke or­ga­ni­za­ci­je Re­pu­bli­ke Srpske. Ka­žu da se RS sve vi­še iz­dva­ja kao zna­čaj­na des­ti­na­ci­ja avanturističkog tu­ri­zma, ko­ji pri­vla­či sve ve­ći broj stra­nih, ali i do­ma­ćih tu­ris­ta. Tu­ris­ti­ma se do­pa­da­ju gra­do­vi bo­ga­ti kul­tur­no-is­to­rij­skom ba­šti­nom i pro­vo­dom, ali i gostoljubivost lo­kal­nog sta­no­vniš­tva, kao i gas­tro­nom­ska po­nu­da.

"Pra­te­ći po­dat­ke na te­re­nu ko­je do­bi­ja­mo od lo­kal­nih tu­ris­ti­čkih or­ga­ni­za­ci­ja i dru­gih tu­ris­ti­čkih su­bje­ka­ta te broj­ne upi­te, in­te­re­so­va­nje stra­nih tu­ris­ta ko­ji po­sje­ću­ju RS vla­da za atra­kti­vne des­ti­na­ci­je ava­tu­ris­ti­čkog, pla­nin­skog, se­os­kog tu­ri­zma, te city bre­ak des­ti­na­ci­je Ba­nja­lu­ka, Tre­bi­nje, Vi­še­grad. Mo­ti­vi zbog ko­jih nas po­sje­ću­ju turisti ovih ze­ma­lja je ne­ta­knu­ta pri­ro­da, još smo re­la­ti­vno ne­is­tra­že­na tu­ris­ti­čka des­ti­na­ci­ja i ne­što no­vo na trži­štu, a je­dan od ra­zlo­ga su i or­ga­ni­zo­va­ne kru­žne tu­re Bal­ka­nom, gdje smo ne­za­obi­la­zna des­ti­na­ci­ja", na­vo­di Na­da Jo­va­no­vić, di­re­ktorica Tu­ris­ti­čke or­ga­ni­za­ci­je RS.

S dru­ge stra­ne, po­sje­te stra­nih tu­ris­ta iz Udru­že­nja tu­ris­ti­čkih or­ga­ni­za­ci­ja BiH ne pri­pi­su­ju po­se­bnom stra­te­škom osmiš­lja­va­nju na­ših or­ga­ni­za­ci­ja. Ka­žu da ra­zno­li­kos­ti tu­ris­ta ne do­pri­no­se bh. agen­ci­je, već da su za to za­slu­žne or­ga­ni­za­ci­je van na­še ze­mlje.

"Tur ope­ra­te­ri iz Evrop­skih drža­va or­ga­ni­zu­ju za tu­ris­te ko­ji po­sje­ću­ju nji­ho­ve ze­mlje tzv. kru­žne bal­kan­ske tu­re, te ra­zni tu­ris­ti 'ule­te' sa svo­jim fo­to­apa­ra­ti­ma u Sarajevo ili ne­ki dru­gi grad, usli­ka­ju šta im je za­ni­mlji­vo, pre­spa­va­ju, a da i ne zna­ju gdje su bi­li", na­vo­de iz Udru­že­nja.

(Foto: Anadolija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije