Društvo

U osam škola neizvjestan redovan završetak školske godine

U osam škola neizvjestan redovan završetak školske godine
U osam škola neizvjestan redovan završetak školske godine

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da je u osam osnovnih škola sa područja pogođenih poplavama neizvjestan redovan završetak školske godine.

"To su tri škole u Doboju, dvije u Šamcu, po jedna u Šekovićima i Čelincu. Ove sedmice ćemo sačiniti instrukciju u kojoj ćemo navesti šta raditi u ovom uslovima", rekao je Mutabdžija Srni.

On je istakao da će u Čelincu nastava za djecu iz osnove škole biti organizovana u Srednjoškolskim centru.

"U ostalih sedam škola neće biti mogućnosti pronalaska drugih objekata. Zbog toga ćemo učenike pozvati sedam dana prije završetka školske godine u prvi slobodan školski objekat na teritoriji opštine ili susjedne opštine, da bi predmetni nastavnici javno zaključili ocjene na osnovu zatečenog stanja, dajući mogućnost da učenici odgovaraju za veću ocjenu", pojasnio je Mutabdžija, napomenuvši da je slična situcija i u 11 srednjih škola.

On je naglasio da pedagoška arhova nije stradala u poplavljenim školskim objektima, što je izuzetno važno.

"Preliminarnu ocjenu o pričinjenoj šteti na obrazovnim ustanovama imaćemo ove sedmice. O stepenu štete odlučivaće stručne komisije, jer će se metodologija za izradu štete raditi na nivou BiH", kaže Mutabdžija.

On je podsjetio da je na poplavljenim područjima oko 15 odsto osnovnih škola bilo van upotrebe.

"U ovoj sedmici će se, nakon polaska djece u 10 škola u Bijeljini i u još nekoliko gradova, stanje značajno normalizovati", zaključio je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije