Društvo

U poplavama oštećeno 11 srednjih škola

U poplavama oštećeno 11 srednjih škola
U poplavama oštećeno 11 srednjih škola

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je u majskim poplavama oštećeno 11 srednjih škola u Republici Srpskoj, a u ovim školama proces rekonstrukcije teče zadovoljavajućim tempom.

On je rekao da će tokom septembra objekti svih srednjih škola  koje su oštećene potpuno biti sanirani i da će učenici tog mjeseca biti "u punom kapacitetu" u svojim školskim objektima.

Mutabdžija je novinarima nakon sastanka sa predsjednicima aktiva direktora srednjih škola rekao da to znači da se 1. septembra formalno počinje sa vaspitno-obrazovnim radom koji će se najvećim dijelom odnositi na ekskurzije, prije svega u prvoj sedmici.

"U drugoj sedmici septembra već ćemo imati ulazak učenika u postojeće objekte, fazno, jer je konkretno u Srednjoškolskom centru u Doboju u kome se nalaze četiri škole, trenutno povađena sva stolarija i postavlja se nova. Radi se krov i puno je poslova u toku", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da radi bezbjednosti učenici ovog centra 1. septembra neće biti na nastavi, ali će se izvoditi nastavni proces prema prioritetima.

"Pred nama je proces koji podrazumijeva određene prioritete i traženje rješenja koja su moguća u ovom trenutku", istakao je Mutabdžija.

On je rekao da sastanak Aktiva direktora srednjih škola podrazumijeva čitav set priprema za početak nove školske godine i jedan dio se odnosi na Ministarstvo, a drugi na predsjednike aktiva koji moraju usaglasiti određene viškove zaposlenih u jednim školama i rasporediti ih u one u kojima nedostaje kadra kako se ne bi raspisivali novi konkursi i kako bi ljudi koji su primljeni u stalni radni odnos mogli imati neki vid norme.

"Obaveze su direktotra u smislu pripreme učinonica i školskih dvorišta. Priprema kolektiva za početak nove školske godine cjelovito je pitanje", rekao je Mutabdžija.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljević rekao je da je stanje u ovoj regiji dobro, te da je zadovoljavajući obim radova koji se radi u Doboju.

On je naglasio da su ulaganja UNDP-a u rekonstrukciju škola daleko veća od procijenjene štete, što znači da će škole biti mnogo uređenije, funkcionalnije i u njima će se izvoditi kvalitetnija nastava sa boljim uslovima za rad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije