Društvo

U porastu nasilje nad LGBT osobama

U porastu nasilje nad LGBT osobama
U porastu nasilje nad LGBT osobama

SARAJEVO, BANJALUKA - Seksualno opredjeljenje ne treba objašnjavati, jer to nije predmet diskusije, odobravanja ili osude. Lična je stvar i ni po kojem osnovu niko nema prava uskratiti nekome osnovne civilizacijske tekovine po tom osnovu.

Tako kaže za "Nezavisne" tridesetogodišnji Goran iz Prijedora, gej koji se zalaže za pravo na istopolne odnose i porodice u BiH.

Pozdravio je činjenicu da je u BiH juče prvi put obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, ali je mišljenja da tek tranzicija društvene svijesti i razmišljanja može donijeti ozbiljne promjene.

"Promjene formalno-pravnog karaktera u vezi s pitanjem ljudskih prava LGBT populacije, koje su neminovnost čak i ovih prostora, mogu istinski dati rezultate jedino promjenom svijesti o tome. Mi ovdje ne govorimo o seksualnosti, već o pravima koja se na osnovu toga uskraćuju. To je pravo na jednakost, brak, a zatim i imovinu, nasljedstvo", objašnjava Goran.

Nasilje, diskriminacija i kršenje ljudskih prava LGBT populacije su u porastu, upozoreno je i juče iz Sarajevskog otvorenog centra.

"Broj slučajeva kršenja ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba se povećao. Također se povećao broj LGBTI osoba koje su kontaktirale sa Sarajevskim otvorenim centarom u potrazi za pomoći pri traženju azila, promjeni oznake spola u dokumentima i u adekvatnoj psihološkoj podršci", napomenuto je iz SOC-a.

Godišnji operativni plan za sprovođenje Gender akcionog plana (GAP) u BiH, koji u 2016. godini predviđa konkretne mjere za promociju i zaštitu prava ‪‎LGBT osoba, Vlada RS je prva usvojila krajem prošle godine, a isto se očekuje i od ostalih nivoa vlasti u BiH. Ovaj dokument uključuje izradu posebne analize o pravima i položaju ove marginalizovane grupe, sa konkretnim preporukama za unapređenje položaja i prava LGBT osoba.

Preporuka je i usaglašavanje Krivičnog zakona RS, zakona iz zdravstvene i socijalne zaštite te zakona kojima se reguliše pravo na obrazovanje, rad i zaposlenje te razmatranje mogućnosti pravnog regulisanja promjene pola transrodnih osoba.

 U okviru tog plana sprovodiće se i aktivnosti na podizanju svijesti i znanja zaposlenih u republičkim i javnim upravama, odnosno analizirati zakonski akti s aspekta ostvarivanja i zaštite prava po osnovu pola. Planirana je i inicijativa za izmjene i dopune nastavnog plana i programa Policijske akademije RS, kako bi se u edukaciju uvele nastavne jedinice za rad na zločinima iz mržnje čiji je motiv polna pripadnost.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), koji se obilježava u 130 zemalja svijeta, u BiH je obilježen promotivnim aktivnostima na zaštiti ljudskih prava LGBT populacije. Zgrada Istorijskog muzeja u Sarajevu je osvijetljena duginim bojama, kako je obojen i pješački prelaz u gradu.

 "Borba za jednakost i prava svih je borba koja pripada svim ljudima. Očekujem da će bh. društvo pokazati veći stepen prihvatanja LGBT osoba, a BiH biti država koja u potpunosti poštuje građanska prava gej i lezbijskih parova", naglasila je Morin Kormak, ambasadorka SAD u BiH, koja je pružila podršku pravima LGBTI osoba u BiH.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije