Društvo

U pripremi priručnik za postupanje u kriznim situacijama

U pripremi priručnik za postupanje u kriznim situacijama
U pripremi priručnik za postupanje u kriznim situacijama

TESLIĆ - Priručnik za postupanje u kriznim situacijama trebalo bi da bude završen do kraja godine, najavljeno je danas u Tesliću, gdje se održava radni sastanak stručnog tima za njegovu izradu i predstavnika deset opština u BiH, koje su bile poplavljene prošle godine.

Ovaj dokument bi jasno definisao ulogu centara za socijalni rad u situacijama izazvani elementarnim nepogodama.

Na izradi pravilnika angažovana su resorna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH, te fakulteti političkih nauka iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Član tima Draško Gajić rekao je Srni da se na osnovu analize prošlogodišnjih poplava i događaja koji su uslijedili može zaključiti da se reagovalo spontano i po intuiciji.

Gajić, koji je profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kaže da je, na osnovu analize, uočeno da ljudi nisu utrenirani, da nisu upoznati sa normativnim aktima, te da su uskraćeni za poznavanje rada drugih institucija.

On je dodao da je uočen i izostanak koordinacije civilne zaštite, crvenog krsta, sistema socijalne zaštite čiju okosnicu čine centri za lokalni rad.

Gajić je smatra da su postojeća normativna rješenja u vezi sa postupanjem u kriznim situacijama veoma dobra, podsjetivši da je Zakon o civilnoj zaštiti, naslijeđen iz prethodnog perioda, dosta kvalitetan, ali da se pojedine stvari mogu unapređivati. 

On je naveo da sa radnih sastanaka, kakav se danas održava u Tesliću, treba izvući neophodne zaključke da se napravi priručnik kao alat za postupanje u kriznim situacijama i da budući mladi stručnjaci dobiju udžbenik koji će nadoknaditi znanje za jednu ovakvu situaciju.

Prema njegovim riječima, krizne situacije su veoma izvjesne u budućnosti.

Organizator radnog sastanka je UNICEF BiH. Osim predstavnika centara za socijalni rad, sastanku prisustvuju predstavnici civilnih zaštita, crvenog krsta, škola, domova zdravlja, te centara za mentalno zdravlje.

Cilj je da se razmjenom iskustava do kraja godine napravi priručnik primjenjiv za cijelo područje BiH.

Predviđeno je da budu održana dva ovakva radna sastanka koji će obuhvatiti razgovore sa ukupno 20 predstavnika opština u BiH koje su bile poplavljene u toku prošle godine.

Predstavnik UNICEF-a BiH Selma Kazić rekla je da je dugoročni cilj ovih aktivnosti da se predmet socijalni rad u kriznim situacijama uvede kao izborni predmet na fakultetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije