Društvo

U probnom popisu u FBiH uočeni problemi

Srna - 27.02.2013 17:05
U probnom popisu u FBiH uočeni problemi

SARAJEVO - U probnom popisu na teritoriji Federacije BiH /FBiH/ uočeni su određeni problemi finansijske, organizacione i metodološke prirode, koji bi trebalo da budu uklonjeni do početka glavnog popisa, navodi se u informaciji o provedenom Probnom popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2012. godine za područje FBiH, koju je danas prihvatila federalna Vlada.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da bi preporuke pri otklanjanju uočenih problema trebali dati posmatrači Međunarodne posmatračke operacije, čiji je zadatak posmatranje cjelokupnog popisa, te ocjena ispunjenosti međunarodnih standrada i kriterijuma u njegovom provođenju.

Federalni Zavod za statistiku proveo je Probni popis na teritoriji svih 10 kantona.

Vlada FBiH donijela je odluku o zaduženju FBiH putem emisije trezorskih zapisa radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom FBiH za 2013. godinu, u nominalnom iznosu do 60 miliona KM.

Usvajanjem ove odluke stvara se pretpostavka za provođenje daljih aktivnosti na prikupljanju sredstava planiranih ovogodišnjim budžetom.

Vlada je prihvatila informaciju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o potrebi produženja važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za 2013. godinu.

Predloženo je da se nova strategija radi za petogodišnji period od 2014. do 2018. godine, te naglašeno da bi bilo izuzetno važno da se, u međuvremenu, izmijeni odredba Zakona o poljoprivredi o periodu važenja strategije, jer je najoptimalnije da se ona uradi za period od sedam godina, po evropskom standardu, dakle od 2014. do 2020. godine.

Na taj način bi, kako se navodi, bilo obezbijeđeno usklađivanje aktivnosti u FBiH sa Strateškim planom harmonizacije poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja EU čiji je ključni cilj uspostavljanje okvira za postepenu harmonizaciju politika, programa, institucija, zakona i drugih propisa, sistema i službi unutar BiH sa EU standardima u poljoprivredi.

Vlada FBiH potvrdila je sporazume o utvrđivanju konačne osnovice za obračun plata za 2012. godinu u visini od 315 KM, postignute između pregovaračkih timova Vlade i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, te Sindikata službenika federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Vodostaj rijeka i dalje u portastu

  15.09.2014 11:24 - Fena

  ISTOČNO SARAJEVO - Iz Civilne zaštite RS danas je potvrđeno da su vodostaji rijeka na području Gradiške, Kozarske Dubice, Bosanske Kostajnice i Novog Grada/Bosanskog Novog i dalje iznad kote vanredne odbrane od poplava.

 • Nevrijeme oštetilo plastenike u Gradačcu

  15.09.2014 10:59 - Srna

  SARAJEVO - Olujno nevrijeme, praćeno jakim gradom, zahvatilo je dio opštine Gradačac, gdje je pričinjena velika materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima.

 • Opada nivo Une i Sane

  15.09.2014 10:10 - Srna

  NOVI GRAD - Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u opadanju i, prema jutrošnjim mjerenjima, niži su za 50 centimetara u odnosu na jučerašnji nivo.

 • Direktor dao rok Vladi FBiH

  15.09.2014 09:57 - Srna

  SARAJEVO - Direktor Studentskog centra Kantona Sarajevo Emir Kadrić upozorio je da, ukoliko Vlada Kantona do 12.00 časova ne ponudi rješenje u vezi sa obezbjeđenjem jednakog statusa zaposlenim centra sa drugim službenicima u javnom sektoru, neće dati saglasnost za otvaranje studentskih domova.

 • Povlači se voda iz prijedorskih naselja

  15.09.2014 08:56 - Srna

  PRIJEDOR - U poplavljenim prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica stanje se normalizuje i voda se povlači, ali se i dalje zadržava u prirodnim depresijama, saopšteno je danas iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

 • Danas oblačno s kišom

  15.09.2014 08:27 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno s kišom.

 • Čamcima spasavali ljude i stoku

  14.09.2014 20:13 - Dragan Sladojević

  PRIJEDOR, GRADIŠKA - U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica poplavljeno je oko 250 stambenih objekata zbog izlivanja Sane i Gomjenice iz korita i prodora podzemnih voda, dok se u ostalim opštinama situacija nakon poplava stabilizuje, izuzev Gradiške, čiji stanovnici strahuju zbog rasta Save.

 • Plavni val ide prema BiH: Ova mjesta mogla bi biti pod vodom u narednih 48 sati

  14.09.2014 19:31 - N.N.

  BANJALUKA - Plavni val koji je iz Hrvatske krenuo Savom prema BiH, u narednim satima mogao bi potopiti Gradišku, Srbac, Brod.

 • Preminuo prevodilac Dušan Grbić

  14.09.2014 13:19 - Srna

  BEOGRAD - U Beogradu je danas u 59. godini iznenada preminuo Dušan Grbić, dugogodišnji prevodilac u Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA.

 • Una se izlila na magistralni put Kozarska Dubica - Kostajnica

  14.09.2014 10:21 - Srna

  Rijeka Una izlila se na magistralni put Kozarska Dubica - Kostajnica, u mjestu Vrioci, zbog čega se saobraća jednom kolovoznom trakom, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

 • Popodne povremena kiša i pljuskovi

  14.09.2014 09:57 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će u prvom dijelu dana biti suvo vrijeme, a kasnije će biti povremene kiše i pljuskova sa najvišom dnevnom temperaturom od 19 do 23, na jugu do 26 stepeni Celzijusovih.

 • Proglašena vanredna situacija u Gradiški

  13.09.2014 21:34 - Srna

  GRADIŠKA - Na području opštine Gradiška večeras je proglašena vanredna situacija radi odbrane od poplava.

 • Na snazi vanredne mjere zaštite od poplava na Uni i Savi

  13.09.2014 16:25 - Srna

  KOZARSKA DUBICA - Pri vodostaju rijeke Une od 420 i Save od 832 centimetra, na području Kozarske Dubice danas su uvedene vanredne mjere zaštite od poplava.

 • Stanetić: Uskoro sve ambulante na jednom mjestu

  13.09.2014 15:30 - N.N.

  BANJALUKA - Južno krilo mora da se u šta kraćem vremenu stavi u funkciju kako bi se smanjile gužve u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka, izjavio je Mirko Stanetić, vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, prilikom gostovanja na Otvorenom programu NES radija u Banjaluci.

 • Vjetar nosio crijep sa kuća i obarao drveće

  13.09.2014 15:13 - Srna

  SRBAC - Olujno nevrijeme na području opštine Srbac prouzrokovalo je štetu na porodičnim kućama, privrednim objektima, elektro-mreži i putevima.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.