Društvo

U probnom popisu u FBiH uočeni problemi

U probnom popisu u FBiH uočeni problemi
U probnom popisu u FBiH uočeni problemi

SARAJEVO - U probnom popisu na teritoriji Federacije BiH /FBiH/ uočeni su određeni problemi finansijske, organizacione i metodološke prirode, koji bi trebalo da budu uklonjeni do početka glavnog popisa, navodi se u informaciji o provedenom Probnom popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2012. godine za područje FBiH, koju je danas prihvatila federalna Vlada.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da bi preporuke pri otklanjanju uočenih problema trebali dati posmatrači Međunarodne posmatračke operacije, čiji je zadatak posmatranje cjelokupnog popisa, te ocjena ispunjenosti međunarodnih standrada i kriterijuma u njegovom provođenju.

Federalni Zavod za statistiku proveo je Probni popis na teritoriji svih 10 kantona.

Vlada FBiH donijela je odluku o zaduženju FBiH putem emisije trezorskih zapisa radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom FBiH za 2013. godinu, u nominalnom iznosu do 60 miliona KM.

Usvajanjem ove odluke stvara se pretpostavka za provođenje daljih aktivnosti na prikupljanju sredstava planiranih ovogodišnjim budžetom.

Vlada je prihvatila informaciju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o potrebi produženja važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za 2013. godinu.

Predloženo je da se nova strategija radi za petogodišnji period od 2014. do 2018. godine, te naglašeno da bi bilo izuzetno važno da se, u međuvremenu, izmijeni odredba Zakona o poljoprivredi o periodu važenja strategije, jer je najoptimalnije da se ona uradi za period od sedam godina, po evropskom standardu, dakle od 2014. do 2020. godine.

Na taj način bi, kako se navodi, bilo obezbijeđeno usklađivanje aktivnosti u FBiH sa Strateškim planom harmonizacije poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja EU čiji je ključni cilj uspostavljanje okvira za postepenu harmonizaciju politika, programa, institucija, zakona i drugih propisa, sistema i službi unutar BiH sa EU standardima u poljoprivredi.

Vlada FBiH potvrdila je sporazume o utvrđivanju konačne osnovice za obračun plata za 2012. godinu u visini od 315 KM, postignute između pregovaračkih timova Vlade i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, te Sindikata službenika federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije