Društvo

U prošloj godini prijavljena 1.042 novooboljela od dijabetesa

U prošloj godini prijavljena 1.042 novooboljela od dijabetesa
Foto: N.N. | U prošloj godini prijavljena 1.042 novooboljela od dijabetesa

BANJALUKA - U Republici Srpskoj su u prošloj godini prijavljena 1.042 novooboljela od dijabetesa, od kojih 543 muškarca i 499 žena, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Od ukupnog broja novooboljelih, 98 su insulin zavisni (tip jedan), a 944 insulin nezavisni (tip dva).

"Ukupan broj prijavljenih sa dijagnozom dijabetesa do 31. decembra prošle godine je 60.130. Najveći broj prijavljenih i dalje je u regiji Doboj, zatim slijede Banjaluka, Zvornik, Istočno Sarajevo, Trebinje i Foča", rekla je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Republičkom institutu za javno zdravstvo Ljubica Jandrić.

Ona je navela da su od ukupnog broja prijavljenih 14.748 ili 25 odsto tip jedan, a 45.382 ili 75 odsto tip dva.

Prema njenim riječima, analizom podataka prema uzrastu, uočava se da se broj oboljelih lagano povećava od rođenja do četvrte decenije, dok u petoj deceniji dolazi do naglog porasta broja oboljelih, a najveći broj oboljelih se registruje u sedmoj deceniji života.

"Prema dobijenim podacima, stopa prevalence dijabetesa u Republici Srpskoj je 5,2 odsto. U odnosu na okruženje i trend kretanja ove bolesti procjenjuje se da prevalenca iznosi šest do osam odsto", rekla je Jandrićeva.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra.

Prema podacima Međunarodne dijabetes federacije, u svijetu živi više od 425 miliona ljudi sa dijabetesom, a prema procjenama, do 2045. godine broj oboljelih će porasti na 629 miliona.

Pokazalo se da porodična podrška i briga o dijabetesu imaju značajan efekat u poboljšanju zdravstvenih rezultata za ljude sa dijabetesom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije