Društvo

U tri godine BiH napustilo 400 ljekara specijalista

U tri godine BiH napustilo 400 ljekara specijalista
U tri godine BiH napustilo 400 ljekara specijalista

SARAJEVO - Hiljade zdravstvenih radnika, među kojima su stotine ljekara specijalista, otišlo je iz naše zemlje, i ta pojava, kažu u Ljekarskoj komori Federacije, poprima epidemijske razmjere. Vlasti ignorišu ovaj problem, iako se zdravstveni sistem već suočava s posljedicama – samo u prošle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 ljekara specijalista, saznaje Federalna televizija.

U učion jednog centra za strane jezike u Zenici, 60 odsto od 120 polaznika su zdravstveni profesionalci, mahom ljekari. Poznavanje određenog stepena njemačkog i engleskog jezika odnedavno je, uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme, uslov za dobijanje radnih dozvola u zemljama Evropske unije.

Almir Kavaz, anesteziolog u zeničkoj Kantonalnoj bolnici, sa porodicom uskoro odlazi iz naše zemlje, sa željom da osiguraju sebi budućnost. Dodaje kako unapređivanje njegovog znanja nije moguće ostvariti u našoj zemlji.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu kako za problem odlaska ljekara iz naše zemlje odgovornost treba tražiti u nespremnosti vlasti da djeluju u korist zdravlja građana i zdravstvenog sistema.

Prim. dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDŽ-a, upozorava kako već sad nedostaje doktora – oprema se može i nabaviti, ali za jednog specijalistu trebaju desetine godina.

Ljekarska komora Federacije godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s problemom odlaska ljekara. Reakcije nadležnih su izostale i sada se suočavamo s posljedicama – samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 ljekara specijalista.

«Ne budemo li smislili strategiju zasnovanu na boljem stimuliranju lijčnika, boljim uvjetima za njihovu edukaciju i rad, po uzusima moderne medicinske nauke, doći ćemo u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sustav Federacije», ističe za FTV prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Ta se situacija može spriječiti sistemskim mjerama koje će vlasti kreirati uvažavajući zahtjeve i preporuke ljekarske struke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije