Društvo

UG "Tvoja riječ" pokrenulo humanitarni broj 1415

UG "Tvoja riječ" pokrenulo humanitarni broj 1415
UG "Tvoja riječ" pokrenulo humanitarni broj 1415

Pod pojmom autizam podrazumijeva se niz sličnih, ali i različitih kliničkih slika s prevladavajućim simptomima poremećaja socijalne interakcije i komunikacije, jezika, govora i mašte, senzornih odgovora, ponavljajućih stereotipnih radnji i posebnih vještina, i to u različitom intenzitetu - od slabih do naglašenih simptoma, rekla je Jelena Krivokuća, master kliničke psihologije i stalni terapeut u banjalučkom Centru za edukaciju “Tvoja riječ”.

Prema njenim rečima opšta obilježja ovih poremećaja su disharmoničan razvoj s kvalitativnim i kvantitativnim odstupanjima na pojedinim razvojnim nivoima.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još uvijek nepoznat. Djeca s autističnim poremećajem izgledaju kao i sva druga djeca, ljupka, živahna... Ipak osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih poteškoća. Edukativni pristupi pružani tokom cijeloga života, podrška porodicama i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz podsticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitet i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10.000 novorođene djece rađa se 4-5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja govori se o 10-15 djece na 10.000 novorođenih. Zvaničnih podtaka kod nas nema, kao ni specijalizovane institucije koja se bavi isključivo ovom osetljivom ciljnom grupom. Nažalost, stanje je više nego alarmatno, jer se konstatno povećava broj mališana sa ovom dijagnozom.

Da bi se adekvatno pristupilo djeci sa ovom vrstom problema potrebno je razviti sistem vezanih usluga, odnosno sistem “rane intervencije”, što u našoj sredini izostaje i samim tim predstavlja veliki problem za rješavanje potreba ove specifične ciljne grupe. Rana intervencija podrazumijeva pravovremeno uočavanje i prepoznavanje odstupanja u razvoju te rano sprovođenje interdisciplinarnih interventnih programa sa djecom sa neurorizikom za nastanak teškoća u razvoju (neurorizična djeca) te kod djece kod koje je odstupanje u razvoju već dijagnostikovano, rekla je Krivokuća i dodala da svoje temelje rana intervencija pronalazi u savremenim saznanjima iz medicine koje se odnose na neuroplastičnost mozga.

Uvođenjem djeteta u tretmane rane intervencije između treće i sedme godine života moguće je uticati na djetetove teškoće i omogućiti mu da dostigne maksimum svojih sposobnosti. Medjutim, kod nas ne postoji  institucija koja pruža ovakve vrste usluga.

''Roditelji djece sa ovom vrstom problema, gotovo svuda u svijetu morali su i moraju preuzeti ključnu ulogu u borbi za prava svoje djece na ispravnu dijagnozu, primjeren tretman i društvenu brigu. S tim u vezi i Udruženje građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ”, gdje sam angažovana kao stalni terapeut je pokrenulo humanitarni broj 1415 da bi nastavili realizaciju svog stalnog projekta PREDŠKOLAC-konusltativno edukativna podrška djeci sa razvojnim poteškoćama. Kako bi se roditelji finasijski rastereterili, a ujedno imali mogućnost da njihovoj djeci se adekvatno pomogne u sklopu jedne institucije u planu je osnivanje Centra za ranu intervenciju.Naša vizija je kvalitetan, dinamičan i otvoren pristup koji uključuje savremene svetske trendove u tretiranju ranih razvojnih poremećaja, odnosno, pristup koji objedinjuje terapijski rad, kreiranje integrativnih programa i istraživanje njihovih efekata. Bavićemo  se prevencijom, dijagnostikom i rehabilitacijom djece koja imaju teškoće u razvoju, emocionalnom reagovanju i ponašanju, i pružaćemo stručnu pomoć roditeljima'', pojasnila je Krivokuća.

Savez Srba Organizacija ZENA iz Švedske  je otvorila svoje veliko srce za mališane iz UG Centar za edukaciju “Tvoja riječ”.Na nedavno upriličenoj donatorskoj večeri u motelu "Bomi" na inicijativu gospodje Mirele Kovačević uz pregršt emocija i iskrenog saosećanja izrodilo se veliko prijateljstvo i značajno obećanje za djecu i roditelje.

''Organizacija ŽENA iz Švetske pomoće nam pri osnivanju Centra za ranu intervenciju u Banjojluci.Naš tim ćiniče defektolozi različitih usmerenja, psiholozi,fizioterapeuti, radni terapeuti, psihoterapeuti i stručni konsultanti –lekari specijalisti. Kroz multidisciplinarni pristup procenjIćemo funkcionalni nivo djeteta i sprovoditi adekvatne tretmane. Radićmo timski, a pristupamo ličnosti djeteta celovito. Ranom intervencijom uspešno se preveniraju sekundarne posledice hendikepa'', zaključila je Jelena Krivokuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije