Društvo

UO BHRT-a traži da se utvrde sve činjenice u vezi s Radojinom odlukom

UO BHRT-a traži da se utvrde sve činjenice u vezi s Radojinom odlukom
Foto: Nedžad Uglješa | UO BHRT-a traži da se utvrde sve činjenice u vezi s Radojinom odlukom

SARAJEVO - Upravni odbor BHRT-a danas je od BHT-a zatražio da u narednim danima dostavi potpunu informaciju o tome šta se dešavalo prije organizovanja programa povodom 11. jula u Srebrenici.

"Mišljenje ćemo dati tek kada utvrdimo činjenice i saznamo tačno šta i kako se dešavalo", rekao je Zoran Krešić, predsjedavajući UO BHRT-a.

Upitan da li je Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, tražio ostavku Marka Radoje, urednika IPP-a BHT-a, Krešić je rekao da nije i da to i ne treba tražiti od njih.

"Naša inicijativa je bila da, prije svega zbog problema u komunikaciji, sve ispitamo jer je tema Srebrenice veoma osjetljiva priča, kao i svako drugo stradanje ljudi", kazao je Krešić.

Tvrdi da je dosta toga "procurilo" iz same medijske kuće te da su se iz BHT-a dijelile "tone" materijala.

"Ne krivim novinare, i sam sam novinar. Naravno da mi je stalo imati neke informacije koje 'cure'. Pobornik sam toga da dobijemo do kraja jasnu i tačnu informaciju, nakon čega mi kao UO možemo zauzeti neki stav u vezi s ovim", rekao je Krešić.

Čini se tako da će se agonija Marka Radoje, urednika IPP-a BHT-a, produžiti do konca avgusta, jer, kako je rekao Krešić, idu godišnji odmori pa UO neće zasjedati do polovine avgusta.

Na upit da prokomentariše postupak Udruženja "Bh. novinari", koje se oglasilo tek nakon nekoliko dana, a Radoja je dobio preko 320 prijetećih poruka, Krešić je rekao da to govori o tome da nema kolegijalnosti.

"Neovisno o tome je li kriv ili nije, ili kakav stav imamo, meni je čudno i krivo što postoje novinari koji su iz Mostara, Banjaluke, Sarajeva i tek se onda reagira kada je problem kod nas unutar jedne kuće. To je nedopustivo i to najprije govori ne samo o novinarima, nego i o bh. društvu. Zapravo mi treba da priznamo da smo jedno teško podijeljeno društvo i da je ovaj primjer samo pomogao da se te rane i rascjepi još bolje vide", rekao je Krešić.

Podsjetimo, do ove situacije došlo je nakon odluke Marka Radoje da preporuči voditeljima BHT-a da u emisiji koja ide specijalno povodom 11. jula ne nose "cvijet Srebrenice", koji je simbol stradanja ovog grada. Nakon ovakve odluke, Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a zatražio je smjenu urednika IPP-a BHT1 zbog, kako su naveli, narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja.

Radoja je danas za "Nezavisne" izjavio da očekuje da se utvrdi činjenično stanje u vezi sa svim što se dešavalo u ovom slučaju na BHRT-u.

"Očekujem da pobijedi i da se zaštiti ne Marko Radoja, nego profesija", rekao je Radoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije