Društvo

Učenica oboljela od meningitisa stabilno

Učenica oboljela od meningitisa stabilno
Učenica oboljela od meningitisa stabilno

BANJALUKA - Djevojčica B.G. (9), učenica četvrtog razreda iz područne osnovne škole "Jovan Dučić" iz banjalučkog naselja Kuljani, oboljela je od meningitisa, a njeno stanje je stabilno, potvrđeno je u danas iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) Doma zdravlja Banjaluka.

"Djevojčica je primila antibiotsku profilaksu, dobro je i stabilno, čekamo rezultate nekih nalaza, ali nema mjesta panici", naglasila je Mirela Kasabašić, ljekar u Higijensko-epidemiološkoj službi.

Ona je rekla da je 18 učenika iz odjeljenja koje pohađa ta djevojčica takođe primilo injekciju i nalaze se pod nadzorom ljekara.

Ističe da su i roditelji djevojčice i stariji brat primili antibiotsku profilaksu na Klinici za infektivne bolesti.

Ekipa HES-a odmah po prijavi slučaja je obavila epidemiološko anketiranje i istraživanje, i u razgovoru s roditeljima oboljele djevojčice saznali da se razboljela prije dva dana, a u njenoj kliničkoj slici su dominirali povišena tjelesna temperatura, osip po trupu i povraćanje, zbog čega je i hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti.

S obzirom na to da inkubacija kod meningitisa traje tri do četiri dana, ekipa HES-a je obavijestila učiteljicu i roditelje djece koja pohađaju isto odjeljenje kao i oboljela djevojčica da je neophodno da djeca prime antibiotsku profilaksu.

"Iako su se roditelji uplašili, smatram da nema potrebe da se širi panika i da će sve biti u red", naglasio je Jovan Radukić, pomoćnik direktora OŠ "Jovan Dučić", dodajući da su učenici ovog odjeljenja u petak nakon prvog časa nastave otišli da prime injekciju.

Ljekari su savjetovali pojačavanje higijenskih mjera i dezinfekciju prostorija u kojima je boravila oboljela djevojčica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije