Društvo

Učenici u klupama, učestalije kontrole vozača

Učenici u klupama, učestalije kontrole vozača
Učenici u klupama, učestalije kontrole vozača

BANJALUKA, SARAJEVO - Policajci će idućih sedmica češće kontrolisati vozače kako bi povećali bezbjednost đaka, jer nova školska godina u RS i dijelu Federacije BiH počinje u utorak, dok će se u pet kantona u FBiH, te u Brčko distriktu školska zvona oglasiti u idući ponedjeljak.

U školama u RS u utorak će se okupiti 136.887 učenika, a što se FBiH tiče, planiran je početak školske godine za učenike u Posavskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

"Idući ponedjeljak, 7. septembra, nastava bi trebalo da počne i u Bosanskopodrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Kantonu 10, kao i u Zapadnohercegovačkom kantonu", saopštili su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a u brčanskom Odjelu za obrazovanje kazali su nam da nastava i kod njih počinje 7. septembra.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da se od prošle godine bilježi trend rasta broja prvačića. Dodaju da je Vlada RS i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike za 10.422 učenika prvog i oko 10.500 učenika drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno 945.300 maraka.

Elvira Dilberović, federalni ministar obrazovanja i nauke, poželjela je svim učenicima i roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim zaposlenima u školstvu srećnu i uspješnu novu školsku 2015/2016. godinu.

"Posebno čestitam i želim dobrodošlicu svim prvačićima, uz želju da im školski dani budu sretni, a škola mjesto radosti i druženja, gdje će steći vrijedna znanja te lijepe uspomene za cijeli život", navela je Dilberovićeva.

A iz policije su poručili vozačima da u narednom periodu budu posebno oprezni. Oni koji se za volanom ogriješe o zakon, biće kažnjeni.

"Pojačavamo kontrole kako bismo podigli sigurnost djece na što veće mjere", navela je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Iz MUP-a RS saopštili su da će povodom početka nove školske godine tokom septembra na području svih centara javne bezbjednosti sprovoditi preventivne aktivnosti pod nazivom "Zaštitimo djecu u saobraćaju". Za sve niže razrede učenika biće organizovana edukativna predavanja.

"Druga vrsta aktivnosti će se sprovoditi tokom cijelog septembra i ogledaće se u pojačanom radu i prisustvu policije u urbanim zonama i u blizini školskih objekata, s akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila, poštivanje odnosa vozač - pješak i tehničku ispravnost autobusa kojima se prevoze učenici i drugo", saopštili su iz MUP-a RS.

Goran Šmitran, glavni inspektor u Jedinici za bezbjednost saobraćaja MUP-a RS, istakao je da su djeca najugroženiji učesnici saobraćaja.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, danas je ozvaničio početak kampanje "Vozači, oprez". On je s najmlađim sugrađanima vozačima dijelio promotivne materijale. Svi vozači koji su poštivali propise dobili su zelene balone, dok oni koji to nisu činili - dobili su crvene balone.

"Želimo da vozačima skrenemo pažnju da počinje školska godina i da su naši mališani najugroženiji učesnici u saobraćaju", poručio je Gavranović.

Za djecu izazov, za roditelje briga

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, kazala je da svaki početak nove školske godine pred roditelje donosi iste brige: naručiti knjige, nabaviti školski pribor, torbu, novu odjeću i obuću za djecu, ali i predstavlja izazove pred kojima će se djeca naći.

"Važno je da dijete zna da ima podršku. To ne znači da ćemo čitati lekcije i pisati domaće zadatke umjesto djeteta, već da ćemo mu ukazati na pogreške koje čini i podstaknuti ga i ohrabriti da ih sam ispravi", savjetuje Nada Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije