Društvo

Učenike poslali kućama, sve službe u pripravnosti

Učenike poslali kućama,  sve službe u pripravnosti
Učenike poslali kućama, sve službe u pripravnosti

NOVI GRAD, ŠAMAC - Kiša, koja neumoljivo pada, ponovo izaziva probleme, tako da je voda potopila kuće i ostale objekte u nekoliko opština, prolongirala je nastavu na području Novog Grada, a meteorolozi najavljuju nove padavine i posebno ističu Hercegovinu, za koju je izdato crveno upozorenje.

Nadležne ekipe u kritičnim područjima kažu da je sve pod kontrolom i tvrde da su u pripravnosti, što i ne čudi, ako se zna da se, primjera radi, očekuje da će na području Hercegovine da padne od 60 do 100 litara po kvadratnom metru.

Nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima, kod Novog Grada, prekinuta je jutros zbog rasta vodostaja rijeke Japre i nepovoljnih vremenskih prilika, a časovi u toj centralnoj, kao ni pet područnih škola neće biti održavani ni danas.

Milenko Tomić, direktor te škole, rekao je da se Japra izlila iz korita i dodao da nivo ove rijeke raste 15 centimetara na čas.

Situcija je dosta teža u Zeničko-dobojskom kantonu, a u opštini Zenica mehanizacija i dalje intenzivno radi na čišćenju prohodnosti puteva. Obilne kišne padavine koje su pogodile područje Tuzlanskog kantona u srijedu poslijepodne donijele su nove nevolje za tamošnje stanovništvo.

Zbog izlijevanja bujičnih voda nekoliko stambenih objekata u kalesijskoj mjesnoj zajednici Seljublje je pod vodom, dok je alarmantna situacija bila u tuzlanskom naselju Mandići, gdje su u pomoć ugroženom stanovništvu pritekli i vatrogasci.

Zbog pokretanja klizišta u prigradskom tuzlanskom naselju Rasovac, desetak stambenih objekata je u potpunoj blokadi, odnosno nemaju putnu komunikaciju ka gradskom jezgru.

Također, i u prigradskim tuzlanskim naseljima Simin Han i Čaklovići evidentirano je plavljenje stambenih objekata, a na terenu pomoć ugroženom stanovništvu pružili su vatrogasci i drugi timovi Civilne zaštite.

Na području općine Gračanica ponovo su se iz svojih korita izlile Sokoluša i Drijenča, a pred velikim brojem stanovnika Tuzlanskog kantona, ako se obistine prognoze meteorologa, su nove besane noći.

Besana noć je i iza Brčaka, jer usljed obilnih padavina, koje su zahvatile područje Brčko distrikta, poplavljene su brojne podrumske prostorije, dvorišta i poljoprivredna dobra.

Podzemne vode su poplavile i Tehničku školu u Brčkom, kao i jedan hotel u gradu. Ulicama su tekli potoci dubine oko 40 cantimetara, jer kanalizacija nije mogla primiti ogromne količine vode.

U drugim dijelovima BiH situacija je zasad stabilna.

"Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici jutros iznosi 207 centimetara i trenutno nema opasnosti od izlivanja iz korita", izjavio je Đuro Trubarac, šef lokalnog odsjeka Civilne zaštite.

Na području Banjaluke stanje je zasad stabilno, a Savo Minić, načelnik opštine Šamac, obavijestio je stanovnike da su preduzete mjere predostrožnosti zbog najavljenih obilnih padavina, ali je i podvukao da se ne očekuje da će ovo područje biti ugroženo.

"Zajedno s 'Vodama Srpske' obezbijedili smo 20.000 vreća, pijesak i najlon i ako se za to ukaže potreba, u koordinaciji s ovim preduzećem i Civilnom zaštitom, vreće će biti postavljane na dijelovima nasipa prema Savi i Bosni", naveo je Minić.

Prema prognozama, do sutra se očekuju obilnije kišne padavine, i to u zapadnim područjima od 80 do 100 litara po kvadratnom metru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije