Društvo

Učitelji protiv angažmana profesora fizičkog

Učitelji protiv  angažmana  profesora fizičkog
Učitelji protiv angažmana profesora fizičkog

BANJALUKA - Učitelji u RS oštro se protive planovima resornih ministarstava u Vladi RS da učenicima četvrtih i petih razreda osnovnih škola fizičko vaspitanje, umjesto njih, predaju profesori.

Navedeno je to u reagovanju koje je potpisao učitelj Radovan Mitraković, predsjednik Udruženja učitelja RS "Slovarica", koje je brojalo oko 700 članova.

Mitraković je kazao da je nastavnim planom i programom decidno određeno koliko časova fizičke kulture je planirano za jednu školsku godinu, te demantuje da učitelji časove fizičkog koriste za druge predmete.

Navodi da nijednom učitelju u RS nije jasno zašto su učitelji sposobni da nastavu fizičkog izvode u prva tri razreda, a ne u četvrtom i petom.

"Veliki broj škola nema opremljene sale za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, a učitelji često improvizuju didaktička sredstva potrebna za nastavu", rekao je on.

U svojoj reakciji rekao je da je i on za opciju zapošljavanja mladih ljudi sa Biroa, ali da za to postoji drugi način, poput ukidanja nepotrebnih troškova u školama ili smanjenja plata.

Podsjećamo da je plan Ministarstva prosvjete i kulture, te Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS da nastavu fizičkog učenicima četvrtih i petih razreda predaju profesori umjesto učitelja.

Sam plan je nastao na osnovu provedenog projekta prošle godine, u saradnji dva ministarstva, koji se pokazao uspješnim i u kojem je 17 profesora predavalo fizičko umjesto učitelje. U Vladi navode da je jedan od razloga ovog projekta i da bude zaposleno oko 150 profesora fizičkog vaspitanja koji su nezaposleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije