Društvo

Udruženje nestalih nezadovoljno radom policije i pravosuđa

Udruženje nestalih nezadovoljno radom policije i pravosuđa
Udruženje nestalih nezadovoljno radom policije i pravosuđa

BRČKO - Dugogodišnja saradnja Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu sa Policijom i Tužilaštvom distrikta, kao i sa Institutom za traženje nestalih u BiH, nije dala željene rezultate, izjavila je danas sekretar Udruženja Ljubinka Živanović.

"O sudbini 43 srpskih stradalnika, koliko ih je preostalo na spisku našeg udruženja, među kojima je 16 koji su bili stanovnici predratne opštine Brčko, ništa se ne zna", rekla je Živanovićeva na konferenciji za novinare u Brčkom.

Sa današnje konferencije u prostorijama Udruženja, koja je održana povodom 20 godina od stradanja četiri žene srpske nacionalnosti iz Špionice, o čijem je nestanku vođen sudski postupak u Osnovnom sudu u Brčko distriktu, upućen je apel svima koji raspolažu podacima o njihovom nestanku da im pomognu.

Konferenciji je prisustvovala i Ankica Simić, čija je sestra Milka Bogdanović /1953/, majka četvoro djece, 16. oktobra 1994. godine iz Špionice u opštini Srebrenik, zajedno sa Smiljom Gajić, Marom Jović i Stojom Bogdanović krenula u pravcu Brčkog, ali im se poslije pređenih desetak kilometara, u predjelu sela Cerik, gubi svaki trag.

"Nažalost, nijedno od naših roditelja nije doživjelo da sazna gdje im je ćerka ubijena, niti gdje je sahranjena. Žalosno je šta rade organi pravosuđa u Brčko distriktu. I pored ubjedljivih dokaza da je glavni vinovnik zločina nad ženama iz Špionice Pero Kovačević, on je oslobođen krivične odgovornosti", rekla je Simićeva.

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Skupštine ovog brčanskog udruženja Veljko Pekić, koji i dalje bezuspješno traga za posmrtnim ostacima brata Luke, nestalog sredinom maja 1992. godine u brčanskom naselju Donji Rahić.

Članove Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu posebno je, kako su istakli, uznemirilo i povrijedilo nedavno objavljeno saopštenje brčanskog Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, koje je osporilo da se u Bukviku i okolnim selima na području bivše opštine Brčko dogodio bilo kakav zločin, te da su postojali ratni logori za Srbe iz tog kraja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije