Društvo

Udruženje penzionera: Novac za sahrane trošili na predizbornu kampanju

Udruženje penzionera: Novac za sahrane trošili na predizbornu kampanju
Udruženje penzionera: Novac za sahrane trošili na predizbornu kampanju

BANJALUKA - Rade Rakulj tvrdi da pojedina opštinska udruženja, već godinama finansijski pomažu Partiju ujedinjenih penzionera. Upozorava da je to suprotno zakonu i statutu organizacije, ali kao predsjednik tome, kaže, ne može stati u kraj.

 - Nemaju pravo da odvajaju sredstva od članarine od humanitarnih tih namjena za izbore i za izborne aktivnosti u politici, kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Zašto novac od socijale troši u izbornu kampanju, lider PUP-a Ilija Stevančević obećao je odgovoriti, a potom isključio telefon i cijeli dan bio nedostupan za komentar. Za vrijeme izborne kampanje njegova stranka naplatila je desetak hiljada maraka iz kase opštinskih udruženja u Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Nevesinju i Trebinju.

 U Trebinjskom udruženju penzionera smatraju da nisu prekršili zakon, a Radi Rakulju poručuju da se drži podalje od njihovog budžeta.

- Mi isključivo ako pomognemo svojim sredstvima od članarine ovu lokalnu partiju ujedinjenih penzionera. Nije suprotno zakonu ne dajemo tuđe pare, ja imam pravo da dam kome hoću lično, odgovara Rade Tarailo, predsjednik Udruženja penzionera Trebinje.

Dok njihovi predstavnici ne vide ništa sporno, trebinjski penzioneri žale što se novac koji izdvajaju za crne dane troši na predizborne kampanje.

Osim statuta, finansiranje političkih stranaka udruženju penzionera zabranjuje i zakon, jer se kao nevladina organizacija djelimično finansiraju iz budžeta.

U CIK-u, kažu, da je cilj zakona spriječiti rastaljivanje stranaka i nevladinih organizacija državnim parama pa su još 2013. godine Stevančevića upozorili da ne prima donacije koje su zakonom zabranjene.

Rade Rakulj poziva nadležne organe da provjere finansije Partije ujedinjenih penzionera, javila je ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije