Društvo

Ugradili pacijentima CRT-d sistem

Ugradili pacijentima CRT-d sistem
Ugradili pacijentima CRT-d sistem

BANJALUKA - Cezar Kacen, kardiohirurg iz Univerzitetske klinike u Beču (AKH), posjetio je Klinički centar u Banjaluci i tom prilikom obavio dvije složene operacije u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

Kacen je boravio u banjalučkom Kliničkom centru uz podršku kompanije "Biotronik".

U okviru posjete Kacen je, zajedno sa ljekarima Klinike za kardiovaskularne bolesti, Odjeljenja za poremećaje ritma, elektrofiziologiju, elektrostimulaciju srca, obavio dvije složene operacije. Oni su pacijentima sa srčanom insuficijencijom ugradili CRT-d sistem.

Prijateljska posjeta Kacena, priznatog stručnjaka iz oblasti pejsinga i resinhronizacione terapije, nastavak je dugogodišnje saradnje između Kliničkog centra Banjaluka i Univerzitetske klinike u Beču, gdje su se i usavršavali ljekari iz spomenute banjalučke klinike.

"Sve je počelo sa boravkom i edukacijom doktora Dragana Unčanina u bolnici AKH u Beču, a nakon toga ja sam došao u Banjaluku. Saradnja između ove dvije bolnice najviše je poznata po uspješno obavljenim transplantacijama srca. Postoji mogućnost da se ista vrsta saradnje ostvari i za ekstrakciju elektroda, kao i za edukaciju mladih kadrova", kazao je Kacen.

Dodao je da u svim tim navedenim saradnjama veliku ulogu igraju kompanije koje omogućavaju da se planovi saradnje realizuju.

Iz banjalučkog Kliničkog centra pojašnjavaju da se implantabilni kardioverter defibrilator sa tri elektrode (CRT-d) koristi kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom, kod kojih drugi modaliteti liječenja ne uspijevaju. Kako kažu, ovo su najsloženiji sistemi koji se ugrađuju u svim renomiranim bolnicama u svijetu.

"Pacijenti imaju pozitivan odgovor na ovu vrstu liječenja, smanjuje se boravak u bolnici, a samim tim i troškovi liječenja", kažu iz Kliničkog centra, dodajući da s AKH-om imaju uspješnu saradnju već šest godina.

Inače, transplantacija srca u Beču uspješno je obavljena za osam pacijenata iz RS. Najzaslužniji za saradnju dvije zdravstvene ustanove iz oblasti transplantacije srca je Andreas Cukerman, ekspert za transplantaciju srca u AKH-u u Beču.

"Saradnja se nastavlja između našeg Pejsmejker centra i Pejsmejker centra AKH u Beču", istižu u banjalučkom Kliničkom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije