Društvo

Ukradene umjetnine iz BiH vrijede milione

Ukradene umjetnine iz BiH vrijede milione
Foto: N.N. | Ukradene umjetnine iz BiH vrijede milione

TUZLA - Trgovina umjetninama je druga u svijetu po raspostranjenosti na tržištu. U BiH se traga za velikim brojem pokradenih umjetnina koje vrijede milione maraka.

Zaključci su ovo konferencije pod nazivom "Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini" koja je u organizaciji Centra za borbu protiv krijumčarenja umjetnina održana danas u atelju Ismeta Mujezinovića u Tuzli.  Konferenciji su prisustvovali predstavnici 30 relevantnih institucija koji su pokušali dati odgovore  na brojna pitanja.

Na spisku Centra protiv krijumčarenja umjetnina registrovano je 109 umjetnina, a znatno veći broj je djela čija krađa nije evidentirana.

"Naša država je oštećena u smislu kulturne baštine jer se radi o djelima koja su nacionlo dobro države i imaju nultu vrijednost, odnosno, bitna su za sve", rekao je Dženan Jusufović, direktor Centar protiv krijumčarenja umjetnina i dodao da Međunarodna galerija  porterta Tuzla traga za 62 umjetnička djela među kojima su  djela Ismeta Mujezinovića, Marije Ujević, Safeta Zeca, itd.

Oštećeni su i privatni kolekcionari poput Envera Mulabdića, koji, kako kaže, tokom rata je protjeran iz Bosanskog Novog te je otišao u Njemačku. Stan i kolekciju je ostavio komšiji koji je umjetnine odnio u Novi Sad.

"Četiri kapitalna djela su otuđena koja su nacionalni spomenici BiH. Nalaze se u Novom Sadu kod kolekcionara Đure Popovića u Novom Sadu i proglašena su nacionalnim spomenikom Srbije", rekao je Mulabdić i dodao da ta svoja djela javno gleda u katalozima i na izložbama po Srbiji. Na upit za cijenu, rekao je da jedna slika je vrijedna oko 40.000 evra.

Stručnjaci upozoravaju da zbog neuređenog sistema, BiH se koristi kao tranzit i prostor pogodan za krijumčarenje. Neusklađeni zakoni i neprimjerene kazne doprinose tome te su potrebne promjene da bi se ovaj problem počeo rješavati.

"Ustrojiti prije svega tačnu i preciznu bazu podataka, odnosno, registar, kulturno umjetničkih djela koja predstavljaju kulturno umjetničku baštinu čiji je veliko dio otuđen u ratu. Pored toga, unaprijediti i doraditi pravni okvir, odnosno, zakonodavstvo BiH", pojasnio je Tomislav Čavić, direktor Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS.

Organizatori konferencije kazali su da, ipak, postoje određeni pomaci jer je i INTERPOL određen broj djela stavio u evidenciju na svoju stranicu kako bi se pronašla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije