Društvo

Uočen porast bračne neplodnosti

Uočen porast bračne neplodnosti
Foto: Ilustracija | Uočen porast bračne neplodnosti

DOBOJ- Ginekolog-akušer Doma zdravlja Doboj Jadranka Đuranović Miličić upozorava da je na području ove lokalne zajednice uočen porast bračne neplodnosti koja nije u vezi sa životnom dobi.

Miličićeva je rekla Srni da ne raspolaže tačnom evidencijom o broju parova sa problemom steriliteta, ali da svi oni prolaze kroz primarni nivo zdravstvene zaštite, koji je prvi korak u rješavanju probleme neplodnosti.

"Osim zdravstvenih pregleda koji se vrše na nivou Doma zdravlja, pružamo i savjetodavnu funkciju kome će se takvi parovi dalje obratiti", istakla je Miličićeva prije početka predavanja o temi "Šta je sterilitet? Šta je infertilitet? Kad i od koga zatražiti pomoć?".

Ona je navela da su mladi bračni parovi u posljednje vrijeme sve više informisani o problemu neplodnosti, ali da se ne vodi previše računa o uzrocima koji dovode do steriliteta.

"Evidentan je porast polno prenosivih bolesti koje utiču na bračni sterilitet, kao i drugih faktora koji se uočavaju tokom pripreme parova za vantjelesnu oplodnju", rekla je Miličićeva.

Ona ocjenjuje da bi bilo poželjno da omladina prije stupanja u seksualne odnose potraži savjet o prevenciji prenosivih polnih bolesti, da bi se isključio taj, jedan od vodećih uzroka steriliteta, kao i o primjeni drugih savremenih metoda da bi se izbjegli abortusi, koji takođe ugražavaju reproduktivno zdravlje.

"Činjenica je i da muški partner mora da učestvuje u utvrđivanju uzroka neplodnosti, što je kod nas bio problem u ranijem periodu", navela je Miličićeva.

Ona kaže da je u praksi primijetila da ljudi sve slobodnije pričaju o bračnoj neplodnosti, s obzirom na to da je sve veći broj mladih sa tim problemima.

Miličićeva navodi da zaposleni u Domu zdravlja prate savremene trendove kada je riječ o pružanju usluga na primarnom nivou iz oblasti reproduktivnog zdravlja, ali da bi im posao znatno olakšalo i rasteretilo osnivanje savjetovališta.

Direktor Centra za socijalni rad Doboj Olivera Nedić kaže da Centar posredstvom Odjeljenja za porodicu pruža psiho-socijalnu podršku porodici u borbi za potomstvo, jer im se parovi obraćaju često izbjegavajući Dom zdravlja.

 

Nedićeva ocjenjuje da intersektorska saradnja nije dobra, čak ni kod primarne zdravstvene zaštite u odnosu na sekundarnu. "Bračni parovi koji se bore sa sterilitetom izgube mnogo vremena jer ne dobiju sve potrebne informacije na jednom mjestu, a djeluje i da nismo dobro kadrovski osposobljeni", rekla je ona.

Ona podsjeća da je lokalni dom zdravlja nekada imao savjetovališta, ali da, uprkos hvalospjevima o demografskoj obnovi sa svih institucionalnih nivoa, nema budžetskih izdvajanja za ovu namjenu.

Prema njenim riječima, zakonom definisana proširena prava nisu zacementirana, treba podstaći nove inicijative, ali i lokalna zajednica treba više da se zauzme sa svoje sugrađane.

Predavanje o sterilitetu, koje je održano juče, organizovao je Aktiv žena SP-a iz Doboja u okviru projekta "Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta".

Predsjednik dobojskog Aktiva žena SP-a BranislavaDević najavila je da će se predavanja o problemu steriliteta kod bračnih parova organizovati i u narednom periodu, budući da u Doboju ne postoji organizacija odnosno savjetovalište za ovaj problem koji je u porastu.

Ona je navela da dobojska lokalna uprava ne izdvaja sredstva za podršku bračnim parovima za vantjelesnu ili potpomognutu oplodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije