Društvo

Upis u srednje škole: Najveće interesovanje za gimnaziju

Upis u srednje škole: Najveće interesovanje za gimnaziju
Upis u srednje škole: Najveće interesovanje za gimnaziju

BANJALUKA - Naredne školske godine u srednje škole u RS biće upisano 14.596 učenika, a najveći broj đaka je zainteresovan za gimnaziju, ekonomsku, medicinsku, saobraćajnu i elektrotehničku školu, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Slavica Kuprešanin, načelnica Odjeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu, kazala je da je planom upisa u srednje škole predviđen upis 14.064  učenika u javne škole i  532 učenika u četiri srednje privatne škole.

 "Za školsku 2011/2012. godinu odobren je rad još jedne privatne škole "Gaudeamus", koja će školovati učenike u gimnaziji i ekonomskoj školi", navela je Kuprešanin.

Prema njenim riječima, od 13.903 učenika koji završavaju deveti razred anketu o tome koju školu žele da upišu ispunilo je 9.889 ili 71 odsto učenika.

"Za razliku od prošle godine, kada su učenici iskazali veći interes za elektrotehniku, ove godine ponovo, pored gimnazije za koju budući srednjoškolci iskazuju najveći interes već duži niz godina, u fokusu interesovanja učenika su ekonomska i medicinska zanimanja", navela je Kuprešanin.

Prvi upisni rok je od 13. do 23. juna a drugi od 1. do 12. jula ove godine. "Nezavisne" će prekosutra objaviti konkurs za upis srednjoškolaca u školsku 2011/2012. godinu.

Slobodanka Đukić, direktor Medicinske škole iz Banjaluke, navela je da je planiran upis 224 učenika u osam odjeljenja.

Rokovi

Prvi upisni rok će trajati od 13. do 23. juna a drugi od 1. do 12. jula

"U svakom odjeljenju bi trebalo da bude upisano po 28 učenika, a imamo pet zanimanja", istakla je Đukićeva.

Ona je kazala da je svake godine sve veća zainteresovanost učenika za Medicinsku školu iako su kriterijumi pooštreni.

"Svake godine ostane veliki broj učenika koji žele da se upišu, ali nema mjesta. U velikom broju slučajeva bez mjesta u Medicinskoj školi ostanu odlikaši", kazala je Đukićeva.

Ljubomir Đurić, direktor Tehničkog školskog centra iz Zvornika, naveo je da je ove godine planiran upis 240 učenika u deset odjeljenja.

"Najviše zainteresovanih je za saobraćajni smjer, a problem je što učenici nisu zainteresovani za zanate, koji većini tih učenika budu kasnije i te kako potrebni pa moraju da se prekvalifikuju", kazao je Đurić.

Petar Marić, pomoćnik direktora bijeljinske Gimnazije, istakao je da je planiran upis 240 učenika u ukupno osam odjeljenja.

"U svakom odjeljenju bi trebalo da bude po 30 učenika. Zainteresovanost učenika je mnogo veća nego što je ponuda pa tako svake godine ostane po jedno i po odjeljenje koje ne možemo da primimo", kazao je Marić.

On je naveo da iako je bilo priče za proširenjem ili otvaranjem još jedne gimnazije u Bijeljini, za sada u vezi s tim nema konkretnih aktivnosti.

Novo upozorenje zemljama zapadnog Balkana iz Brisela

Rezultati ankete osnovaca

2.123 ili 21%

Gimnaziju želi da upiše

1.644 ili 17%

Ekonomsku školu želi da upiše

1.176 ili 12%

Medicinsku školu želi da upiše

1.000 ili 10%

Saobraćajnu školu žele da upišu

734 ili 7%

Elektrotehničku školu žele da upišu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije