Društvo

Upisano 200 prvačića više nego lani

Upisano 200 prvačića više nego lani
Upisano 200 prvačića više nego lani

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Narodne skupštine Repubike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je najljepša vijest za ovu školsku godinu da je, poslije niza godina, upisano 200 prvačića više.

"Dugo godina je opadao broj prvaka u odnosu na prethodnu, a sada se nadamo da će se narednih godina zadržati ovaj trend, s obzirom da Republika Srpska `muku muči` sa demografijom i negativnim prirodnim priraštajem, a samim tim i sa manjim brojem đaka", rekao je Radojčić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon posjete Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

On je potvrdio da 1. septembra nastava u osnovnim i srednjim školama počinje normalno i na vrijeme i da su obezbijeđeni svi uslovi za njeno nesmetano odvijanje.

Radojičić je rekao da su realizovani ciljevi dogovoreni na prethodnom sastanku u Zavodu, u vezi sa novim udžbenicima.

"Pripremljeni su novi udžbenici `Osnove informatike` i `Muzička kultura` , kao i novi nastavni planovi i programi, što je bio ogroman posao koji su radili stručnjaci u Republičkom pedagoškom zavodu", kaže on.

Radojičić je napomenuo i da su za novu školsku godinu, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, obezbijeđeni i besplatni udžbenici za učenike prvih i drugih razreda, kao i za odlične đake u višečlanim porodicama i porodicama sa četvoro i više djece.

On je istakao da su škole u prethodnoj i u pripremi ove školske godine bile obnavljane, rekonstruisane, posebno na područjima koja su pogođena poplavama, napominjući da je to iziskivalo ogroman dodatni napor republičkih i lokalnih vlasti i svih koji su u ovom procesu.

"Na većini tih mjesta stvoreni su uslovi da započne školska godina 1. septembra, dok je na nekim mjestima rekonstrukcija još u toku. Ona će se završiti onim tempom u kome uglavnom zavisimo od međunarodnih donacija, odnosno gdje smo planirali da se rekonstrukcija uradi na bazi donatorskih sredstava obezbijeđenih na donatorskoj konferenciji", rekao je predsjednik Narodne skupštine.

Podsjećajući da je samo tri mjeseca prošlo od poplava, što je bio izuzetno kratak rok da se pristupi obnovi, Radojičić je rekao da će na većini mjesta školska godina početi nesmetano.

"Čak i tamo gdje objekti nisu potpuno spremni postoji jasan plan šta i kako će se odvijati u nastavnom procesu", istakao je Radojičić i poželio svim đacima srećan i uspješan početak školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije