Društvo

Upitna informatička pismenost u javnoj upravi

Upitna informatička pismenost u javnoj upravi
Upitna informatička pismenost u javnoj upravi

BANJALUKA - Država i nadležni moraju naći način kako da ispitaju i ocijene stečeno informatičko znanje na obukama zaposlenih u upravi, a neki načelnici se ustručavaju ovakvih mjera jer neće da se zamjeraju svojim saradnicima i zaposlenima, te tako čitav sistem propada.

Ovo je istakao Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori RS, koji je ukazao na određene probleme kada je riječ o informatičkoj pismenosti u javnoj upravi.

"Prije nekoliko dana smo dobili dokument 'Strategija turizma u RS' u formatu Letter, koji se koristi u Americi, a mi ga moramo štampati u A4 formatu. Ti dokumenti postaju veliki, nepregledni ako se ne urede. Imao sam i situacije s Ministarstvom prosvjete i kulture RS - kada im vraćamo dokumente isto u Letter formatu i kad im objasnite u čemu je problem, da ne možete vi raditi njihov posao, oni uopšte ne razumiju u čemu je problem", naveo je Dragičević.

On smatra da je problem u primjeni informatičke pismenosti.

"I premijerka i pojedini ministri požalili su se da imaju samo nekoliko saradnika koji znaju napisati dopis", istakao je Dragičević.

Dodaje da su obuke, kakve su sprovedene kroz projekat "Obuka zaposlenih koji obavljaju poslove državne uprave za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru" i koje su sad završene nakon 12 mjeseci implementacije, polazna osnova za unapređenje.

"Ono što je najbitnije i što izostaje u svim našim institucijama jeste kontinuiran rad na ličnom usavršavanju i prenošenju znanja, što u konačnici doprinosi bržem i efikasnijem radu", stav je Dragičevića.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informatičko društvo RS, smatra da, iako ova i slične obuke služe za poboljšanje informatičke vještine državnih službenika, pružanje e-usluga ipak zavisi, prije svega, od implementirane infrastrukture, odnosno specifičnih vještina.

Ističe da je ova obuka jedan od ispunjenih preduslova za modernizaciju uprave i da će tek s razvojem elektronskih usluga građani i poslovni sektor osjetiti sve benefite e-uprave.

Ukupno 1.780 službenika je pohađalo obuku u tri ciklusa nastave, od kojih 388 iz institucija Bosne i Hercegovine, 600 iz institucija Federacije BiH, 592 iz institucija Republike Srpske, te 200 iz institucija Brčko distrikta.

Prema riječima Nikole Novakovića, profesora informacionih tehnologija na Banjaluka Collegu, svako ulaganje u razvoj i unapređenje je dobro ulaganje.

Ističe da je svaki vid informatičke edukacije vrlo poželjan i da će doprinijeti poboljšanju usluga, te da direktno utiče i na modernizaciju administracije, od čega će na kraju koristi imati i građani.

Građani koji su koristili usluge javna administracije kažu da su imali prilike da se susretnu i sa službenicima koji ne znaju baš najbolje da koriste ni e-mail, koji fotografije kače u dokument Word, do onih kojima je informatička pismenost na veoma zavidnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije